Volledig scherm
Beeldbrief van de gemeente Eindhoven, een proef voor inwoners van wie paspoort of id-kaart verloopt. © Gemeente Eindhoven

Eindhoven experimenteert met ‘beeldbrief’ over paspoort

EINDHOVEN - Gemeentelijke taal is voor veel inwoners onbegrijpelijk. Niet alleen omdat 15 procent moeite heeft met lezen, maar ook omdat de taal veel te lastig is. Daarom gaat Eindhoven nu experimenteren met een ‘beeldbrief’. In eerste instantie krijgen inwoners van wie het paspoort of de id-kaart verloopt deze brief. 

Beeldbrieven zetten in heel simpele taal met plaatjes erbij, uiteen wat een aanvrager van bijvoorbeeld een paspoort moet doen. Rotterdam werkt er al langer mee. De proef loopt in eerste instantie drie maanden. Ontvangers van de brief en panels van mensen die moeite hebben met lezen, worden tijdens de proef gevraagd naar hun ervaring en hun mening.

Doel is gemeentelijke brieven voor zoveel mogelijk Eindhovenaren begrijpelijk te maken. De proef komt voort uit een motie die de gemeenteraad vorig jaar september unaniem aannam. Daarin werd gevraagd om de taal veel simpeler te houden, maar ook om bijvoorbeeld YouTube-filmpjes als communicatiekanaal te gebruiken. 

Volledig scherm
Het Stadskantoor van de gemeente Eindhoven, aan het Stadhuisplein, met het Inwonersplein voor alle diensten aan inwoners. © Menno Boon

Dat is dus de beeldbrief geworden. Daarin staat overigens ook een QR-code. Wie die scant, komt op de site van de gemeente en kan daar de brief laten voorlezen door een mechanische stem. Overigens heeft Eindhoven ook nu al een 'leeshulp’ voor blinden en slechtzienden. Die biedt ook de mogelijkheid om (een deel van) een pagina voor te laten lezen.

Bovendien heeft het college al langer het programma ‘Heldere Taal’ dat ambtenaren traint om in korte, actieve zinnen met eenvoudige woorden te schrijven. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen