Volledig scherm
Een depressie herkennen is onderdeel van de cursus eerste hulp bij geestelijke nood. © Hans Geerlings

Eindhoven: gratis cursus eerste hulp bij geestelijke nood

EINDHOVEN - Driehonderd Eindhovenaren kunnen gratis deelnemen aan de cursus ‘Mental Health First Aid’, ofwel eerste hulp bij geestelijke nood. Normaal kost deze cursus 275 euro, maar de gemeente Eindhoven heeft geld vrijgemaakt om iedereen die dat wil in de gelegenheid te stellen mee te doen. 

De cursisten zijn te vergelijken met ‘gewone’ EHBO’ers, zegt Eveline Wagenmakers van de GGzE en manager van de afdeling die de cursus verzorgt. ,,Het is niet de bedoeling dat de deelnemers aan de cursus actief op zoek gaan naar patiënten of een therapie gaan uitzetten. Zij leren hoe je herkent als iemand bijvoorbeeld een paniekaanval krijgt of kampt met een depressie en wat je dan moet doen.”

Een toenemend aantal mensen woont thuis met psychische klachten, die niet ernstig genoeg zijn voor een opname. Dat varieert van mensen die kampen met rouwverwerking tot ouderen met een beginnende dementie. Dat kan overlast veroorzaken of misverstanden. Bijvoorbeeld als een oudere vergeet af te rekenen in een winkel. De cursisten leren in vier dagdelen hoe ze in dit soort gevallen eerste hulp kunnen bieden. 

Aanmelden kan alleen online.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven