Volledig scherm
Het Gloeilampplantsoen - hier gezien vanaf station Strijp-S -is ongeveer voor de helft veranderd in een aangeharkte vlakte met zand. Alleen de bomen staan nog overeind. © Michel Theeuwen

Eindhoven grijpt weer in bij Gloeilampplantsoen

EINDHOVEN - En wéér is het werk aan het Gloeilampplantsoen stilgelegd. Een bulldozer bleek daar aan het werk om een inrit en weg aan te leggen. De gemeente Eindhoven sommeerde de aannemer het werk stil te leggen. 

Vorige week vrijdag was er al een waarschuwing, dinsdag werd de kaalslag van het terrein - ooit aangelegd door Philips in de vorm van een gloeilamp- stilgelegd. Desalniettemin is een heel stuk van het groen verwijderd. De bomen zijn wel blijven staan. 

,,Toch is de ingreep een ramp voor de natuur", zegt coördinator Joop van Hout van Trefpunt Groen Eindhoven, de vergadering van belangengroepen voor natuur en milieu in de stad. ,,Veel vogels zien hun nesten vernield in deze broedtijd, de bomen hebben ook te lijden onder de kaalslag, al zijn ze niet direct zelf aangetast. We gaan aangifte doen en we willen dat de schade hersteld wordt." 

Huurder
Eigenaar Atom Zhou van het terrein verwees woensdag al naar de huurder. Die AMS Group uit Amsterdam waste zijn handen in onschuld: de aannemer had het verkeerd begrepen. Nu wilden de aanwezigen in het plantsoen geen commentaar geven. ,,We hebben de werkzaamheden gestaakt en we gaan opruimen", was alles wat zij kwijt wilden. 

De gemeenteambtenaren en een vertegenwoordigster van TGE die even later poolshoogte kwamen nemen, kwamen tot de conclusie dat alleen het werk stilleggen niet helpt. Regelmatig controleren is waarschijnlijk ook nodig. 

Atom Zhou kocht de grond in een veiling uit de failliete inboedel van een van de BV's van Roger Lips voor 300.000 euro. Hij troefde daarmee onder meer de gemeente en GEVA BV af. De Hagenaar van Chinese afkomst wil er graag bouwen, maar de gemeente staat dat niet toe. Die werkt nu aan een bestemmingsplan met een groene bestemming. Ook loopt er nog een procedure tegen de aanleg van een betonplatenweg en de omheining van het terrein. 

Volledig scherm
Twee keer is het werk aan het Gloeilampplantsoen aan de Beukenlaan/Achtseweg Zuid stilgelegd. Donderdagmorgen om 10.30 uur was de bulldozer nog aan het opruimen. © Michel Theeuwen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven