Volledig scherm
© Thinkstock

Eindhoven heeft vaker last van datalekken

EINDHOVEN - Het datalek bij de gemeente Eindhoven, waardoor persoonsgegevens van aanvragers van vergunningen zes weken toegankelijk waren, staat niet op zich. De stad kwam de afgelopen jaren vaker in het nieuws met een beveiligingsprobleem.

In 2014 was de vergunningensite van de gemeente lange tijd offline, omdat het systeem gevoelig zou kunnen zijn voor hackers. Drie jaar eerder gingen drie gemeentelijke websites vanwege beveiligingsproblemen op zwart. Dit zijn alleen maar de gevallen die de stad bekendmaakte. Pas sinds vorig jaar moet een zogeheten databreuk gemeld worden.

Gradaties
"Een datalek is zo gemaakt", zegt woordvoerder Remco Groet van de Informatie Beveiligingsdienst (IBB), een speciaal instituut van de Nederlandse gemeenten. "Een e-mail met persoonsgegevens die naar de verkeerde geadresseerde gaat is er al een", zegt Groet. Er zijn natuurlijk gradaties. Zo behoren de recente fout in Eindhoven én zeker de tot twee keer toe in de post kwijtgeraakte USB-stick van de rechtbank in Breda tot de 'eredivisie' van de datalekken.

Diefstal laptop
Ingrijpend was een jaar geleden ook de veiligheidsbreuk bij het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop. Ruim een maand waren persoonlijke gegevens van ruim 4.500 patiënten toegankelijk voor onbevoegden. Ernstig is eveneens de diefstal van een laptop met persoonlijke gegevens eind vorig jaar bij een bedrijf dat onder meer voor Gemert-Bakel en Laarbeek hertaxaties van woz-waarden uitvoert.

Het onderzoeksprogramma Argos van de publieke omroep concludeerde medio 2015 nog dat persoonsgegevens niet veilig zouden zijn bij gemeenten. Volgens woordvoerder Groet is de afgelopen jaren het bewustzijn bij gemeenten gegroeid dat persoonsgegevens maximaal beveiligd moeten worden.

De Autoriteit Persoonsgegevens, die de datalekken registreert en onderzoekt, weigert informatie te verstrekken over het aantal meldingen dat vorig jaar is vastgelegd over gemeenten in Zuidoost-Brabant. Publiciteit zou medewerkers ontmoedigen veiligheidsproblemen te melden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven