Volledig scherm

Eindhoven, Helmond en 7 andere gemeenten ten strijde als één gemeente

EINDHOVEN/HELMOND - De 9 gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) gaan de komende jaren nog intensiever samen optrekken. Het samenwerkingsverband moet sneller en daadkrachtiger worden en heeft de plannen om dat te bereiken inmiddels klaar.

Nog dit jaar wordt een voorstel voorgelegd aan de raden van de negen gemeenten: Eindhoven, Helmond, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son en Breugel, Best, Oirschot, Veldhoven en Waalre. Zij gaan op vier gebieden samenwerken 'als ware zij één gemeente'. Het gaat om wonen, economie, ruimte en sport- en cultuurvoorzieningen. "We concentreren ons op de gebieden waarop we echt verschil kunnen maken", zegt de Sonse burgemeester Hans Gaillard, voorzitter van Stedelijk Gebied Eindhoven.

De negen gemeenten doen nu al veel samen. Zo zijn afspraken gemaakt over woningbouw in de regio en is een gezamenlijke urgentieregeling vastgesteld, waarbij mensen die dringend behoefte hebben aan woonruimte sneller geholpen worden. Ook wordt het aanbod van bedrijventerreinen op elkaar afgestemd en wordt bijvoorbeeld gekeken naar de spreiding van zwembaden en theaters in Zuidoost-Brabant.

Stroperigheid

De kritiek, ook vanuit de provincie, richt zich met name op de stroperigheid van de samenwerking. Het duurt allemaal veel te lang, de slagkracht en de ambities zijn te gering. Dat wordt overigens onderkend door de gemeenten zelf. In de nieuwe plannen is daar veel aandacht voor. Wethouders die aangewezen zijn voor SGE-taken krijgen een groter mandaat, zodat zij sneller en daadkrachtiger opdrachten kunnen uitvoeren. "Dan moet je er wel voor zorgen dat de gemeenteraden continu goed geïnformeerd worden. Dat zal ook gebeuren. De raden blijven sowieso aan zet voor de belangrijke besluiten", aldus Gaillard. Ambtenaren die met SGE-taken bezig zijn, blijven vanuit de eigen gemeentelijke organisaties werken.

De negen gemeenten werken ook op een hoger niveau nog samen. In de Metropoolregio Eindhoven (MRE) zitten 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Uit onderzoek van Bureau Berenschot bleek recent dat dat samenwerkingsverband slecht functioneert en veel te weinig oplevert.

Stedelijk Gebied Eindhoven mikt erop dat de raden nog dit jaar hun fiat geven aan de nieuwe plannen. De voorbereidingen gaan dan begin 2018 door. Gaillard: "Zodat de nieuwe colleges straks na de verkiezingen een vliegende start kunnen maken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven