Volledig scherm
De Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. © Menno Boon

Eindhoven houdt activiteiten bestuur Al Fourqaan-moskee in de gaten

EINDHOVEN - Het stadsbestuur houdt de activiteiten van de stichting Waqf, de beheerder van de Eindhovense Al Fourqaan-moskee, in de gaten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven is er contact geweest met Rotterdam over plannen van Waqf om daar een voormalige school in te richten als cultureel centrum.

Deze week werd bekend dat Waqf voor 620.000 euro een pand in de Wezelstraat, vlakbij de moskee, heeft gekocht. Op termijn wil de moskee er commerciële activiteiten ontwikkelen. Voorlopig ligt de nadruk op cultuur. Volgens Waqf-directeur Nasr El Damanhoury, ook betrokken bij de omstreden plannen in Rotterdam, komt het geld 'uit het buitenland'. "En de notaris heeft gecheckt of we aan alle eisen voldoen", zegt hij.

Het pand in Rotterdam werd voor 1,7 miljoen euro aangekocht door de Duits-Islamitische Al Nour Foundation en vervolgens aan Waqf overgedragen.

De stichting Waqf heeft het complex aan de Wezelstraat voor 620.000 euro gekocht van Aannemersbedrijf van Stiphout in Sint-Oedenrode. Het bedrijf legde er in januari 2007 nog negen ton voor neer. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het pand 'in de dure tijd', vlak voor de recessie, gekocht. De bedoeling was om een appartementencomplex te bouwen op deze grond en ernaast gelegen terreinen van Zuidzorg en scouting Hopman Latour Groep. Door een bouwstop van de gemeente ging het bouwplan niet door.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven