Volledig scherm
Het nieuwe kabinet Rutte III. © ANP

Eindhoven jaagt op 100 miljoen van kabinet

EINDHOVEN - Geeft het kabinet volgende maand 100 miljoen euro aan Eindhoven om het voorzieningenniveau te verbeteren en een onderzoeksinstituut voor fotonica te beginnen? Het zou zo maar kunnen.  

Het lijkt er op dat Eindhoven de eerder bereikte mainport-status begin volgend jaar kan gaan verzilveren. De stad rekent erop dat het kabinet in januari 100 miljoen euro subsidie aan Eindhoven toekent. 

Dat geld komt uit de pot van 950 miljoen euro die de regering de komende vier uittrekt om innovatie in de regio's te versterken. Bronnen binnen het gemeentebestuur bevestigen dat. Met het geld zou Eindhoven het voorzieningenniveau op het gebied van sport en cultuur kunnen verbeteren. Daarnaast zou het geld moeten worden besteed aan het opzetten van een onderzoeksinstituut voor fotonica.

Derde mainport

In de aanloop naar de kabinetsformatie presenteerde Eindhoven Brainport in april va dit jaar de Brainport Actieagenda. Die was opgesteld nadat de Tweede Kamer er bij de regering op aangedrongen had Eindhoven als derde Nederlandse mainport te erkennen, naast Amsterdam Schiphol en de Rotterdamse haven, vanwege de belangrijke rol van Eindhoven voor de Nederlandse economie.  

Belangrijk onderdeel van die actieagenda was het voorstel om het voorzieningenniveau in de stad flink te verbeteren. Dat is belangrijk om Eindhoven aantrekkelijk te maken voor de expats die bedrijven als ASML naar deze regio willen halen, zo is de conclusie. Het gaat daarbij onder meer om een museum, een congrescentrum, betere sportvoorzieningen en mogelijk ook het Muziekgebouw.

Regio-enveloppe

Daarnaast stelde Brainport voor om te investeren in nader onderzoek naar de op de TU/e ontwikkelde fotonica-techniek. Daarbij worden computerdata opgeslagen met behulp van licht in plaats van stroom, wat een enorme energiebesparing tot gevolg heeft.     

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte-III staat dat de regering in de vorm van een zogenoemde regio-enveloppe 950 miljoen euro aan de belangrijkste regio's wil geven om daarmee de innovatie te stimulere. Behalve naar Eindhoven zou dat geld ook gaan naar Rotterdam-zuid, naar ruimtevaartonderzoek, naar nucleair onderzoek, zo schreef het Financieele Dagblad eerder deze week.  

De Eindhovense Brainport-wethouder Staf Depla (PvdA) wil nog niet reageren. ,,Een broedende kip moet je niet storen",  zegt de wethouder van economische zaken desgevraagd. ,,We hebben als Brainport ons visie en onze plannen in Den Haag bij het kabinet op tafel gelegd. Het woord is nu aan het kabinet. Dat praat hier eind januari over. Wij wachten af. Het laatste wat ik wil is de ministers voor de voeten lopen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen