Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ThinkStock

Eindhoven kampt met grote tekorten, partijen laten voor verkiezingen geen oplossingen zien

EINDHOVEN - Hoe de stad Eindhoven het komend jaar financieel orde op zaken moet gaan stellen, is vooralsnog een raadsel. In de programma's van de zestien partijen die op 21 maart aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen, wordt de oplossing in ieder geval niet aangedragen.

Op de PvdA na is er zelfs geen enkele partij die een financiële paragraaf met concrete cijfers in het programma heeft opgenomen. De sociaal-democraten zijn bereid de onroerende-zaakbelasting te verhogen om de gemeentebegroting sluitend te krijgen. Ook GroenLinks laat die mogelijkheid open.

Het ED analyseerde alle verkiezingsprogramma's. Alle partijen stellen zonder uitzondering dat de spaarpot van Eindhoven weer snel aangevuld moet worden tot de afgesproken norm, en dat er een oplossing moet komen voor de enorme overschrijdingen van het budget voor zorg en welzijn.

Maar hoe? Want waar dan op bezuinigd moet worden, zeggen de partijen niet. Ze bieden hooguit globaal aan in welke richting de oplossing gezocht moet worden. D66 bijvoorbeeld stelt dat er geen extra geld naar zorg en welzijn mag. In 2016 en 2017 gaf de gemeente voor zaken als huishoudelijke hulp, thuiszorg, hulpmiddelen en welzijn liefst tien procent meer uit dan was begroot, 440 miljoen in plaats van de geplande 400 miljoen per jaar. Voor 2018 wordt rekening gehouden met een overschrijding van 20 tot 30 miljoen euro.

Reserves

Onlangs nog tikte het provinciebestuur Eindhoven hard op de vingers. Daarbij werd er op gewezen dat de reserves tot een veel lager niveau zijn teruggelopen dan is afgesproken: 46 miljoen in plaats van 81 miljoen euro.

Met name de LPF en het Ouderen Appèl dringen er in hun verkiezingsprogramma op aan dat tekort snel aan te vullen. Het Ouderen Appèl wil een stop op het inhuren van extern personeel. De kosten daarvoor zijn nu jaarlijks zo'n 30 miljoen euro. Wat voor gevolgen dat heeft voor de werkzaamheden op het Eindhovense stadhuis is echter onduidelijk.

De VVD is tijdens de huidige raadsperiode de belangrijkste criticaster van het financiële beleid van de coalitie met PvdA, SP, GroenLinks en D66. De Eindhovense liberalen pleiten nu voor budgetplafonds: als het geld voor de diverse vormen van zorg op is, komen er wachtlijsten. Het CDA wil per zorginstelling een budgetplafond.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven