Volledig scherm
De wethouders van Eindhoven: Marcel Oosterveer (VVD), Monique List (VVD), Stijn Steenbakkers (CDA), Renate Richters (GroenLinks), Yasin Torunoglu (PvdA) en Jan van der Meer (GroenLinks) (V.l.n.r.) © Ton van de Meulenhof

Eindhoven kan weer investeren

EINDHOVEN - Een zwaluw maakt nog geen zomer, zegt Eindhovens schatkistbewaker Marcel Oosterveer. Maar na een paar financieel zware jaren kan het stadsbestuur nu toch aan investeringen gaan denken.

Het Eindhovense gemeentebestuur gaat volgend jaar investeren in veiligheid, duurzaamheid, cultuur en onderwijshuisvesting. Daarnaast gaat het verouderde ICT-systemen op het stadhuis vervangen, zodat de dienstverlening aan de Eindhovenaren kan worden verbeterd.

Dat blijkt uit de zogenoemde kadernota, waarin de hoofdlijnen voor de gemeentebegroting voor 2020 worden geschetst. Die nota is dinsdagmiddag door het college van B en W aangeboden aan de gemeenteraad. Zoals deze krant dinsdag al wist te melden, laat het college de financiële teugels inderdaad wat vieren.

Voor komend jaar is er zo'n 16 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe investeringen. Deels gaat het daarbij om geld dat maar een keer kan worden uitgegeven, 11,8 miljoen, deels om geld dat voortaan ieder jaar  - structureel - op de begroting terugkeert: 4,1 miljoen euro.

Muziekgebouw

Op welke manier Eindhoven precies gaat investeren is nog niet helemaal duidelijk, dat zal de komende maanden verder worden uitgewerkt. Helder is wel dat er eenmalig geld nodig is om de begroting van het Muziekgebouw voor 2020 sluitend te maken. Helder is ook dat er geld nodig is om werk te maken van verduurzaming en vergroening van de stad. 

Met een aantal middelbare scholen verder zijn recent afspraken gemaakt over nieuwbouwplannen, waar verspreid over vijftig jaar vele tientallen miljoenen euro’s naar toe gaan.

Daarnaast heeft burgemeester John Jorritsma (VVD) onlangs de noodklok geluid over het gebrek aan geld voor veiligheid, handhaving en toezicht. Jorritsma heeft daar enkele miljoenen extra voor nodig, zo betoogde hij, anders komt de veiligheid van stad in het geding. Aan die oproep wil het college van B en W nu tegemoet komen.

Opmerkelijk

Dat het Eindhovense gemeentebestuur na een periode van strak de hand op de knip houden, al weer kan gaan investeren is opmerkelijk. Aanvankelijk dacht wethouder van financiën Marcel Oosterveer (VVD) dat dit pas in 2021 het geval zou zijn. ,,We staan er inderdaad sneller weer goed voor dan we een jaar geleden dachten. Ook hebben we onze reserves al weer op peil. Zuinig zijn loont, dat blijkt.”

Maar één zwaluw maakt nog geen zomer, waarschuwt de VVD’er. ,,We moeten onszelf nog niet rijk rekenen. Dat we er goed voorstaan komt ook door enkele meevallers en omdat we geld uit een Haagse stroppenpot hebben gekregen, zo eerlijk moeten we ook zijn. Al is het natuurlijk wel erg fijn dat we nu geld hebben om te beginnen aan het uitvoeren van onze ambities.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen