Volledig scherm
StrijpS is de afgelopen jaren flink verbouwd. Oude Philips gebouwen werden omgetoverd tot woningen. © Jasper Scheffers

Eindhoven koploper in verbouwen van lege panden tot woningen

EINDHOVEN – Eindhoven is koploper in het veranderen van bestaande gebouwen zoals kantoren, fabriekspanden of winkels, in woningen. In Eindhoven werden de meeste verbouwingen uitgevoerd, gevolgd door Amsterdam en Den Haag. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS.

Voor het tweede jaar op rij staat Eindhoven bovenaan de top 5 van steden met de ombouw van kantoren en bedrijven in woningen. Werden in 2015 al 1425 appartementen gebouwd in afgedankte bedrijfsgebouwen, in 2016 waren dat er nog eens bijna 800. Daarmee troeft Eindhoven weer Amsterdam af dat niet verder kwam dan respectievelijk 1290 en 585. 

2015 was het topjaar met transformaties. In 2016 daalt het aantal wel, met het aantal geschikte panden dat nog omgezet kan worden. Dat er al sprake zou zijn van enige verzadiging van de markt voor kleine studio's, lofts en appartementen lijkt niet correct: de ombouw van kantoorpanden gaat ook dit jaar gewoon door.

Door Eindhoven is Zuidoost-Brabant ook de topregio (in totaal 925 woningen erbij) en Brabant de topprovincie bij het transformeren, voor Amsterdam en Noord- en Zuid-Holland. In totaal werden in 2016 8095 woningen gecreëerd in voormalige bedrijfspanden, tegen 7825 in 2015. 

Kantoren en winkels worden het meest gebruikt voor bewoning (60 procent), scholen, ziekenhuizen en ander maatschappelijk vastgoed scoorden minder.

Bekijk de aantallen per gemeente. 

Bekijk de aantallen in de rest van Nederland.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
2441 stemmen