Volledig scherm
4D-bioscopen maken de filmervaring spannender doordat er meer zintuigen worden geprikkeld. © -

Eindhoven krijgt 4D-bioscoopzaal

EINDHOVEN - De Pathé-bioscopen in Eindhoven , Scheveningen en Maastricht krijgen dit jaar nog een 4DX-zaal, waar bezoekers een film in vier dimensies kunnen ervaren.

4D-bioscopen maken de filmervaring spannender doordat er meer zintuigen worden geprikkeld. Zo worden in de zaal geur en simulaties van wind, regen en storm toegevoegd. Ook bewegen de stoelen mee bij actiemomenten.

Zuid-Koreaans 4DX

Om zalen te kunnen ombouwen naar 4D, is Pathé een contract aangegaan met het Zuid-Koreaanse 4DX. Dit bedrijf heeft naast tientallen 4D-bioscopen in eigen land, ook diverse zalen in Europa. De eerste 4DX-zalen werden vorig jaar geopend in Pathé De Munt en Pathé De Kuip. Dit jaar volgen er nog drie. Pathé Scheveningen is eind oktober aan de beurt. Eind november gaat de 4DX-zaal in Pathé Eindhoven open, half december volgt Pathé Maastricht.

Volle zalen

Lang niet alle films zijn geschikt voor 4D. Maar de 4D-voorstellingen van Black Panther, The Avengers Infinity War, Jurassic World: Fallen Kingdom en Incredibles 2 trokken wereldwijd volle zalen. Momenteel zijn Mission: Impossible – Fallout, The Nun en The Predator te zien in 4DX. In het eerste halfjaar verkocht Pathé 200.000 kaarten voor de 4D-films.

Volledig scherm
Een van de eerste twee 4DX-zalen werd vorig jaar geopend in Pathé De Kuip. © ad

In samenwerking met indebuurt Eindhoven