Archieffoto gemaakt in coffeeshop de Pink in Eindhoven.
Volledig scherm
Archieffoto gemaakt in coffeeshop de Pink in Eindhoven. © Rene Manders

Eindhoven krijgt drie extra coffeeshops vanwege grote drukte en straathandel

EINDHOVEN - De coffeeshops in Eindhoven worden niet langer met uitsterven bedreigd. De komende jaren krijgt de stad er stapsgewijs drie verkooppunten van wiet bij. „We zijn al bedolven onder de aanvragen.”

Om de enorme drukte bij de huidige coffeeshops wat te verlichten en vooral om illegale straathandel te voorkomen, krijgt Eindhoven drie verkooppunten van wiet extra. De komende jaren gaat het aantal coffeeshops van twaalf stap voor stap naar vijftien. Daarmee is het zogeheten uitsterfbeleid van de laatste jaren - gesloten coffeeshops werden niet vervangen - definitief van tafel.

Bedolven onder aanvragen

Aan belangstelling voor de nieuwe zaken, geen gebrek. „Sinds in september bekend werd dat we hier plannen voor hadden, zijn we bedolven onder de aanvragen", zegt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. „Heel veel mensen hebben interesse om hier een coffeeshop te starten, die heel serieus al een advocatenkantoor inschakelen om hun kansen goed te onderzoeken.” 

Wanneer die uitbreiding moet plaatsvinden, is nog niet duidelijk. De kans lijkt klein dat er komend jaar al een dertiende verkooppunt komt. De prioriteit ligt in eerste instantie bij het opnieuw verlenen van vergunningen aan de bestaande coffeeshops. Die vergunningen, vijf jaar lang geldig, verlopen allemaal in 2021. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven legt uit dat dat betekent dat al die ondernemers komend jaar opnieuw worden bekeken. „Onder andere met een Bibob-toets. Daar hebben we onze handen vol aan."

Kwetsbaar gebied

Jorritsma verwacht 'ergens in de komende twee jaar' de procedure te starten voor de eerste nieuwe coffeeshop. Die komt in ieder geval niet in Oud-Woensel of in het noorden van stadsdeel Gestel. In beide wijken zitten voorzieningen voor daklozen en verslaafden. Jorritsma: „Dat zijn kwetsbare gebieden. En je wilt voorkomen dat je daar problemen op elkaar stapelt."

Per procedure kan Jorritsma nog andere eisen stellen om andere kwetsbare buurten te ontzien en de coffeeshops over de stad te spreiden. Andere eisen: het beoogde pand moet een drank- en horecavergunning hebben, minimaal 100 meter verwijderd zijn van scholen en de initiatiefnemer mag niet betrokken zijn bij een andere coffeeshop. Jorritsma over dat laatste: „Je wilt voorkomen dat er een soort machtsconcentratie komt. Er gaat zoveel geld in om, dan bestaat het risico van ondermijning."

Toeristen

De uitbreiding van het aantal coffeeshops is hard nodig. Uit onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren blijkt volgens Jorritsma dat bij de coffeeshops in Eindhoven de deur wordt platgelopen. „Jaarlijks vinden er gemiddeld 275.000 transacties plaats per coffeeshop, met uitschieters naar 500.000. Landelijk ligt dat gemiddelde op 175.000 transacties." Die enorme toeloop wordt onder andere veroorzaakt door Belgische toeristen. Maar de stad levert vooral aan de complete regio. In Zuid-Oost-Brabant is er buiten Eindhoven namelijk slechts één coffeeshop, in Helmond.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven