Volledig scherm
© Menno Boon

Eindhoven krijgt in 2017 leertuin; Ministeries en gemeente helpen inwoners die vastlopen

EINDHOVEN - Inwoners die vastlopen in wet- en regelgeving helpen: met dat doel houdt Eindhoven in 2017 in één wijk een sociaal experiment. Hiervoor heeft de gemeente een 'citydeal' gesloten met het rijk, net als Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad.

Het Eindhovense college beslist binnen een maand welke wijk meedoet. Het experiment duurt een jaar, in juni 2017 worden de eerste resultaten uitgerold naar de rest van de stad. Helmond zit op het vinkentouw om aan te haken.

Of het nu gaat om geld dat gemeentes en rijk innen of geld dat ze overmaken - zoals belastinggeld, uitkering of zorgtoeslag - het gebeurt voortaan op één datum. Inwoners van de proefwijk krijgen zo meer inzicht in hoeveel geld ze (over) hebben. Alle overheidsinstanties stellen ook een 'Team Foutherstel' in. Als een inwoner onterecht geen toeslag, uitkering o.i.d. krijgt, wordt die onmiddellijk alsnog uitgekeerd.

Het is voor het eerst dat de Ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volksgezondheid en Welzijn en Binnenlandse Zaken op deze manier optrekken met gemeentes. "Het is geweldig dat we deze kans krijgen", zegt Renate Richters (GroenLinks, WIJeindhoven). "Maar het is ook logisch. Als gemeentes hebben we taken van het rijk overgenomen, zodat we inwoners 'ontkokerd' hulp kunnen bieden. Als onze wijkteams zien dat mensen door regels vastlopen, moeten ze daar ook iets aan kunnen doen. Zeker als we daarmee voorkomen dat mensen dieper in de problemen komen en de maatschappij uiteindelijk veel meer geld kosten."

Bij het experiment krijgt het sociale wijkteam van WIJeindhoven een grote rol. Als iemand in de schulden zit, adviseert het team of er wel echt een bewindvoerder nodig is en zo ja welke. Deze kosten de gemeente nu veel geld, terwijl hun werk soms slecht is.

En wat als iemand écht zijn belasting of huur niet kan betalen, zodat huisuitzetting dreigt? Het wijkteam mag in de proefwijk huishoudens selecteren die dan bescherming krijgen. Het team komt met een oplossing waarbij mensen op termijn wel de schuld betalen, maar geen rente- of strafverhoging. De gemeentelijke belastingkantoren, Belastingdienst, CJIB (dat verkeersboetes int), zorgverzekeraars en woningcorporaties werken hieraan mee.

In de proefwijk worden ook alle hulpbudgetten in het sociaal domein op één hoop geveegd. Leden van het wijkteam mogen besluiten hoe het geld wordt uitgegeven.

Eindhoven kreeg onlangs géén toestemming om te experimenteren met een stimulerende bijstand. De nieuwe citydeal biedt kans om hier toch iets mee te doen. Wethouder Staf Depla (PvdA, Werk) werkt dit nu uit.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven