Volledig scherm
© ANP

Eindhoven maakt begin met afsluiten aardgasleiding in bestaande woningen

EINDHOVEN - Eindhoven maakt een begin met het afsluiten van bestaande woningen en bedrijfsgebouwen van het gas. In drie wijken start binnenkort een proefproject.

Een energieregisseur gaat de komende twee jaar in Eindhoven aan de slag om in drie wijken uit te proberen hoe bestaande woningen het beste afgesloten kunnen worden van het aardgas. Daarna kan een planning voor alle Eindhovense buurten gemaakt worden. Bovendien wil Eindhoven landelijk experimenteergemeente worden voor het veranderen van regels en wetten, zo staat in een brief aan minister Wiebes.

Eindhoven staat voor een gigantische klus: 103.000 woningen moeten van het aardgas af voor 2050. Dat is niet alleen nodig om de afgesproken vermindering van CO2-uitstoot te halen, maar ook om in Groningen de schade door aardgaswinning te beperken. Gemeenten hebben de regie-rol gekregen van de overheid bij deze operatie. 

Wetswijziging

Een wetswijziging om de verplichte aardgasaansluiting voor woningen te schrappen is er bijna door. Op korte termijn worden nieuwe woningen zonder gasleiding gebouwd, ook in Eindhoven. In de overgangstijd stelt de gemeente Eindhoven als voorwaarde voor wijziging van het bestemmingsplan of bij grondverkoop dat nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer krijgt. 

"Maar nieuwbouw is niet het probleem, de grote uitdaging ligt bij de bestaande woningen", zegt projectleider Roozbeh Nikdel van de gemeente Eindhoven. Stapsgewijs verduurzamen én per wijk een plan maken, is het idee. Daarom start Eindhoven het maatwerkproces met de wijken Generalenbuurt, Sintenbuurt en een nog uit te kiezen buurt. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven