Volledig scherm
© ANP

Eindhoven maakt begin met afsluiten aardgasleiding in bestaande woningen

EINDHOVEN - Eindhoven maakt een begin met het afsluiten van bestaande woningen en bedrijfsgebouwen van het gas. In drie wijken start binnenkort een proefproject.

Een energieregisseur gaat de komende twee jaar in Eindhoven aan de slag om in drie wijken uit te proberen hoe bestaande woningen het beste afgesloten kunnen worden van het aardgas. Daarna kan een planning voor alle Eindhovense buurten gemaakt worden. Bovendien wil Eindhoven landelijk experimenteergemeente worden voor het veranderen van regels en wetten, zo staat in een brief aan minister Wiebes.

Eindhoven staat voor een gigantische klus: 103.000 woningen moeten van het aardgas af voor 2050. Dat is niet alleen nodig om de afgesproken vermindering van CO2-uitstoot te halen, maar ook om in Groningen de schade door aardgaswinning te beperken. Gemeenten hebben de regie-rol gekregen van de overheid bij deze operatie. 

Wetswijziging

Een wetswijziging om de verplichte aardgasaansluiting voor woningen te schrappen is er bijna door. Op korte termijn worden nieuwe woningen zonder gasleiding gebouwd, ook in Eindhoven. In de overgangstijd stelt de gemeente Eindhoven als voorwaarde voor wijziging van het bestemmingsplan of bij grondverkoop dat nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer krijgt. 

"Maar nieuwbouw is niet het probleem, de grote uitdaging ligt bij de bestaande woningen", zegt projectleider Roozbeh Nikdel van de gemeente Eindhoven. Stapsgewijs verduurzamen én per wijk een plan maken, is het idee. Daarom start Eindhoven het maatwerkproces met de wijken Generalenbuurt, Sintenbuurt en een nog uit te kiezen buurt. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dappere postbode rent achter zijn fietsendief aan in Eindhoven, maar die dreigt: 'Straks heb je een nóg groter probleem'

  Dappere postbode rent achter zijn fietsen­dief aan in Eindhoven, maar die dreigt: 'Straks heb je een nóg groter probleem'

  EINDHOVEN - Sonny van den Bosch (25) is zaterdagmiddag op klaarlichte dag tijdens het postbezorgen in de Brussellaan in Eindhoven agressief van zijn gloednieuwe fiets beroofd. Een man greep zijn schouder en gooide hem van zijn fiets op de grond. Toen hij achter de dief aanrende, schreeuwde die: ,,Ik zou maar stoppen met achtervolgen, anders heb je straks een nóg groter probleem."
 2. Festivals in Philips de Jonghpark domein van ouder publiek
  PREMIUM

  Festivals in Philips de Jonghpark domein van ouder publiek

  EINDHOVEN - Het viel allemaal mooi samen: het laatste weekend van de schoolvakantie, schitterende weersomstandigheden en twee festivals in één van de mooiste parken van Eindhoven, het Philips de Jongh Wandelpark. Het techno-festival Hidden Garden trok zaterdag zo'n 4000 betalende toeschouwers, Happy Sunday Fest trok een dag later iets minder publiek: 3000 voornamelijk oudere muziekliefhebbers, maar die mochten gratis naar binnen.
 3. Helma (65) en Robertus (70) doorstaan medische hel en belanden bij elkaar op de kamer in ziekenhuis Tilburg
  PREMIUM

  Helma (65) en Robertus (70) doorstaan medische hel en belanden bij elkaar op de kamer in ziekenhuis Tilburg

  TILBURG/EINDHOVEN - Ze liggen inmiddels weer veilig samen op één kamer, maar de afgelopen dagen waren voor Helma (65) en Robertus (70) Janssens uit Tilburg een regelrechte hel. Precies toen Robertus zijn vrouw een afscheidskus gaf omdat hij een zware bypass-operatie inging, stortte zij ineen door een hartstilstand. Hun 30-jarige zoon viel niet veel later ook flauw. Om van alle ellende bij te komen, legde het TweeSteden ziekenhuis het echtpaar bij elkaar op de kamer.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven