Volledig scherm
Organist Ruud Huijbregts bij het orgel in de Catharinakerk dat voor 3 ton bespeelbaar gehouden moet worden. Archieffoto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Eindhoven mag geen voorwaarden stellen aan onderhoud van het orgel in de Catharinakerk

EINDHOVEN - Wethouder Mary Ann Schreurs pleegt contractbreuk als zij voorwaarden stelt aan onderhoud van het orgel van de Catharinakerk. Zij heeft de gemeenteraad vorige week in een brief laten weten dat zij dit alleen betaalt als de kerk een ander contract afsluit. Volgens de D66-wethouder zou dit nodig zijn om de kerk voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor homo's.

Dit is een loos dreigement, zo blijkt nu uit de gebruikersovereenkomst die gemeente en parochiebestuur in 1974 zijn aangegaan. Hierin staat letterlijk dat de gemeente als eigenaar van de kerk verplicht is om ook het orgel in stand te houden. Ze mag hier alleen van afzien als onderhoud volgens haar niet nodig is. Schreurs heeft zelf echter al aangegeven dat uitstel geen optie is, omdat de kans bestaat dat het orgel het op korte termijn begeeft.

Schreurs zei vorige week tegen het ED dat het verzoek om het orgel te repareren een 'extra appèl' was aan de gemeente, waar zij ondanks het contract nee tegen kon zeggen. Dat antwoord blijkt dus niet te kloppen.

De kopie van de overeenkomst is door deken René Wilmink en secretaris Corné Biezemans van het parochiebestuur openbaar gemaakt in een reactie op de raadsinformatiebrief. In die overeenkomst staat ook wat de gemeente van het kerkbestuur mag eisen: dat het kerkgebouw overdag open is voor bezoekers, en dat de eredienst en andere vormen van parochieel leven doorgaan. Dat is precies wat het kerkbestuur ook doet.

Als de wethouder toch zou vinden dat het kerkbestuur zijn verplichting 'onvoldoende' nakomt, dan biedt de overeenkomst haar wél de mogelijkheid om het contract te beëindigen. Dan moet ze het kerkbestuur schriftelijk in gebreke stellen en het één jaar de tijd geven om zich te beteren. "Wij zijn niet in gebreke gesteld", aldus Wilmink. "Sterker nog, we kregen tot nu toe vooral bemoediging vanuit het stadhuis. Met name de vorige welzijnswethouder Lenie Scholten was blij met het werk van de vrijwilligers van het Inloophuis en het Steunpunt Materiële Hulpvragen in de Catharinakerk."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven