Eindhoven: meest MKB-vriendelijke stad van Brabant

VIDEOEINDHOVEN - Eindhoven is uitgeroepen tot de meest MKB-vriendelijke stad van Brabant. De gemeente Best werd derde na Oss. Eindhoven maakt bovendien kans op de landelijke 'titel’. Wie die wint wordt dinsdag 26 maart bekendgemaakt door MKB Nederland. 

Het is de eerste keer sinds in 2008 de tweejaarlijkse prijs werd ingesteld, dat een grote Brabantse stad hem wint. In 2016 eindigde Eindhoven nog in de middenmoot, Veghel won toen. 

Wethouder Stijn Steenbakkers kreeg de bijbehorende oorkonde, een bord en een taart uit handen van voorzitter Jan van den Hoff en penningmeester Huub de Bie van MKB Eindhoven. In een enquête van MKB Nederland onder 2700 ondernemers van bedrijven tot 50 medewerkers in Brabant scoorde Eindhoven op bijna alle punten van het lokale vestigingsklimaat bovengemiddeld. Daarbij werd onder meer gevraagd naar ervaringen met de communicatie, bereikbaarheid, lokale lastendruk en regeldruk. Landelijk werden 20.000 ondernemers geënquêteerd. 

Volgens Van den Hoff scoort Eindhoven goed als het gaat om de meeste punten, zoals klantvriendelijkheid, kansen bij aanbestedingen voor de kleine ondernemer en het op tijd betalen van rekeningen. ,,Maar het grootste minpunt volgens onze leden is de regeldruk. Dat wordt alleen maar meer, niet minder. En dat geldt natuurlijk voor alle gemeenten. Het kost bijvoorbeeld heel veel tijd om een vergunning te krijgen.” De Bie heeft zelf ervaring met het aanmelden van twee Zuid-Afrikaanse werknemers voor zijn ict-bedrijf. ,,Dat duurt meer dan een half jaar. Alle procedures duren standaard 12 weken bijvoorbeeld.” Uiteindelijk kwam hij erachter dat dit soort zaken makkelijker te regelen zijn bij het Expat Center. ,,Maar als kleine ondernemer ben je 90 procent van de tijd gewoon aan het werk, ik heb geen tijd om het allemaal uit te zoeken. Het zou goed zijn om dat nog beter onder de aandacht van het MKB te brengen.”

‘Trots en dankbaar’ 

Wethouder Stijn Steenbakkers toonde zich ‘trots en dankbaar’ met de prijs. Natuurlijk wilde hij meteen weten wie de concurrentie voor de landelijke prijs is, maar dat is ook bij de regionale bestuurders niet bekend. De prijs krijgt Eindhoven, denkt Steenbakkers, omdat ‘de focus ligt op het naar buiten treden, naar de MKB-bedrijven toe. Elke maandag bezoek ik één of twee kleinere bedrijven. Niet de bekende als ASML, maar gewone Eindhovense bedrijven. Daar hoor ik veel. Dat breng ik intern dan meteen in en als er problemen zijn proberen we die op te lossen. Deze prijs is een stimulans om er verder aan te werken.” 

Wat de regelgeving betreft wil Steenbakkers toe naar het motto ‘snappen of schrappen'. ,,Als niemand meer begrijpt waarom een regel is ingevoerd en die geen doel meer dient, moeten we hem schrappen. Daarom ben ik ook benieuwd naar de uitkomst van de enquête. Kijken of er dingen instaan die we kunnen oplossen. Binnen de kaders van de wet natuurlijk.” Verder denkt de wethouder dat de 'rode loper-aanpak’ en de éénloket-benadering zorgt dat ondernemers weten waar ze moeten zijn. ,,Zoals bij het Expat Center. Voor de aanmelding van buitenlandse werknemers worden daar alle administratieve handelingen afgewerkt.” 

In de regio Eindhoven zijn 70.000 midden- en kleinbedrijven met in totaal 400.000 werknemers. Landelijk is 72 procent van de werkgelegenheid te vinden bij deze kleinere ondernemers., zegt Van den Hoff, die zelf een installatiebedrijf heeft.  

Volledig scherm
De wethouders Monique List, Yasin Torunoglu en Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven nemen de prijs MKB-vriendelijkste gemeente van Brabant in ontvangst van Jan van den Hoff en Huub de Bie van MKB regio Eindhoven. © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven