Volledig scherm
© ANP

Eindhoven-noord wil in zomer buiten kunnen zitten

VELDHOVEN - Vanuit Eindhoven-noord en omgeving regende het de afgelopen zomer klachten over hinder van het vliegverkeer. Bij de luchtverkeersleiding van Defensie deden de bewoners donderdagavond nog eens hun beklag. 

In de afgelopen zonnige zomermaanden waren de overheersende (noord)oostenwinden de oorzaak dat veel vliegtuigen vanaf Eindhoven Airport in noordelijke richting opstegen. Veel meer dan de afgesproken dertig procent op jaarbasis. In het tweede kwartaal leidde dit tot een recordaantal klachten over geluidshinder, grotendeels afkomstig uit Eindhoven-noord.  

Dick Veenstra, voorzitter van het Bewonersplatform Woensel-Noord, deed donderdagavond tijdens een vergadering van de 'geluidsklachtencommissie' COVM zijn beklag bij de luchtverkeersleiding van de vliegbasis.  

Quote

Volgend jaar en daarna zullen dezelfde problemen ontstaan

Dick Veenstra , Bewonersplatform Woensel-Noord

Volgens Veenstra is er in het noorden van de stad, plus in Best en Son en Breugel, een 'significant probleem' ontstaan. Juist op zonnige, warme dagen, als mensen buiten vertoeven, wordt er veel over deze woonkernen opgestegen. Slapen met een raam open wordt haast onmogelijk, aldus Veenstra. ,,Het warme zomerweer is 'het nieuwe normaal' volgens weerspecialisten. Volgend jaar en daarna zullen dezelfde problemen ontstaan", voorspelde hij. 

Kiezen

Al eerder hebben de bewoners van Eindhoven-noord er bij de verkeersleiding op aangedrongen om tijdens periodes van weinig of geen wind, te kiezen voor het opstijgen in de andere richting. Daarmee wordt weliswaar de Kempen belast, maar dat is een dunner bevolkt gebied. 

De luchtverkeersleiding liet onlangs weten dat behalve de windrichting en -sterkte op lage hoogte, ook die op grotere hoogte van belang is bij het kiezen van de vertrekroute. Veenstra was verrast door dit voor hem tot op heden onbekende argument. Tijdens eerdere bijeenkomsten met de verkeersleiding was hier niet over gerept, aldus Veenstra. ,,Geef ons inzicht in de werkelijke afwegingen, dan weten we waar we staan", zei hij.

Hoogtewinden

Er lijkt misschien veel keuzevrijheid te bestaan, maar dat is een misvatting, zei hoofd verkeersleiding majoor Christian Agerbeek na afloop van de vergadering. Hoe het kwam dat de hoogtewinden niet eerder als reden waren aangeduid, kon hij niet vertellen. ,,Maar dit bestaat al net zo lang als er gevlogen wordt." Om veilig en efficiënt te kunnen vliegen, is een zo vloeiend mogelijke luchtstroom via de vleugels gewenst, legde hij uit. Bij wisselende windsterktes is dat niet het geval. 

Eerselnaar Cees Beemer deed een oproep aan de omwonenden aan de noordzijde van de luchthaven om gezamenlijk op te trekken in de strijd tegen de hinder. Beemer vreest voor  verdeeldheid. ,,We willen geen competitie van noord versus zuid; we moeten elkaar vinden." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven