Slowlane Welschappad in Best
Volledig scherm
Slowlane Welschappad in Best © FotoMeulenhof

Eindhoven onderzoekt veiligheid kruisingen stadse Slowlane snelfietsroute

EINDHOVEN - Eindhoven gaat het lokale deel van de 32 kilometer lange Slowlane onder de loep nemen op onveilige situaties. Dat heeft de gemeente besloten naar aanleiding van verschillende ongevallen op de snelfietsroute. 

 Aanleiding zijn verschillende ongelukken, op de kruisingen met de Wal/Bilderdijklaan en Jasonstraat/Mercuriuslaan in Eindhoven. Er zijn overigens geen andere incidenten bekend, meldt de gemeente. De Jasonstraat wordt op korte termijn apart onderzocht.  

Dat laat het college van B en W weten in reactie op vragen van deze krant. Het vrijliggende fietspad verbindt - voor zover het al af is - onder meer de High Tech Campus, Eindhoven Airport/Brainport Industries Campus, Best, Ekkersrijt en de TU/e. De tweezijdige, geasfalteerde fietspaden hebben veelal voorrang op auto's. 

Maanden

Er zijn verder geen incidenten op voorrangskruisingen voor fietsers bekend, maar toch ziet het college voldoende aanleiding om in ogenschouw te nemen of 'er zich op het Eindhovense deel soortgelijke situaties voordoen als op de Jasonstraat en Bilderdijklaan', aldus een woordvoerder. Over enkele maanden moet de uitslag bekend zijn. 

Aanleiding zijn vier ongelukken:  donderdag twee op de Jasonstraat en begin dit jaar twee op de Bilderdijklaan/Wal. Daarbij raakten verschillende fietsers gewond, een Eindhovense vrouw overleed zelfs aan de verwondingen. In alle gevallen werden de fietsers aangereden door auto's op een kruising waar ze voorrang hebben op autoverkeer. Bij het Van Abbemuseum werd inmiddels een drempel aangelegd en er volgen nog meer maatregelen. 

Jasonstraat

Wethouder Jannie Visscher bezocht vrijdag de buurt van de Jasonstraat en de nabijgelegen Evangelische Basisschool.  Naar die kruising komt een apart onderzoek door een extern bureau. Er zijn wel wat suggesties en ideeën voor aanpassingen, maar de echte oplossing hebben B en W niet meteen voorhanden, zegt de woordvoerder. Ook bij het gesprek van Visscher met onder meer politie, Fietsersbond, een buurtbewoner, directeur van de basisschool en medewerkers verkeers- en fietsveiligheid van de gemeente, is de ideale oplossing niet naar voren gekomen. Het externe bureau moet over enkele weken met voorstellen voor verbetering komen. 

Het Ouderen Appèl heeft in raadsvragen aangedrongen op snel ingrijpen op de Jasonstraat. Fractievoorzitter Dré Rennenberg kaartte in oktober vorig jaar de onveilige situatie al aan. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven