Het Eindhovense stadhuis.
Volledig scherm
Het Eindhovense stadhuis. © DCI Media

Eindhoven opent corona-noodloket voor ondernemers

EINDHOVEN - In Eindhoven is een noodloket geopend voor ondernemers. Zowel grote als kleine ondernemers en zzp'ers kunnen bij dat loket terecht voor alle vragen over de economische maatregelen van het Rijk en de lokale overheid naar aanleiding van de coronacrisis. 

Het gaat zowel om een echt loket bij de balies van de gemeente bij Mercado aan de Smalle Haven als om een digitaal loket. Het ‘fysieke’ loket is dagelijks geopend van half negen tot vijf uur. Een afspraak maken is niet nodig, zo laat het Eindhovense gemeentebestuur in een persverklaring weten. Het digitale loket is te vinden op eindhoven.nl/ondernemersloket.

Donderdag maakt het Eindhovense college van B en W bekend welke maatregelen het zelf allemaal in de stad treft om de gevolgen van de corona-crisis relatief in goede banen te leiden. Het gaat dan allereerst om de uitwerking van het pakket noodmaatregelen dat minister-president Mark Rutte maandagavond afkondigde. 

In het geding

Maar daarnaast maakt het college donderdag  ook bekend op wat voor manieren het gemeentebestuur ondernemers, bedrijven, sportverenigingen en culturele instellingen wil bijstaan in een tijd waarin er links en rechts grote financiële klappen vallen en ook de werkgelegenheid van vele mensen in het geding is. 

De drie Veiligheidsregio's in Brabant, waaronder de regio Brabant-Zuidoost, hebben de burgemeesters in Brabant dringend geadviseerd om ondernemers de mogelijkheid te geven tot uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen. Het gaat daarbij om de onroerende-zaakbelasting (OZB), reinigingsrecht, afvalstoffenheffing, reclame en/of BIZ-heffingen, precario en toeristenbelasting. 

Het advies is om die betaling van die belastingen uit te stellen tot tenminste 1 juni 2020 van dit jaar, met die kanttekening dat het gaat om uitstel van betaling, en niet om afstel. 

Het ziet er naar uit dat de gemeente Eindhoven die maatregel gaat overnemen, maar een woordvoerder van het college wil daar nog niet op vooruitlopen. Eindhoven voert als het gaat om alle corona-maatregelen nauw overleg met de andere grote Brabantse steden en ook met de andere 20 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant.   

In samenwerking met indebuurt Eindhoven