Volledig scherm
Onder meer op de twee productiehallen van gebouw TQ op Strijp-T in Eindhoven liggen al zonnepanelen. © Michel Theeuwen

Eindhoven: oproep aan eigenaren grote daken om zonnepanelen te leggen

EINDHOVEN - 250 eigenaren van grote panden in Eindhoven zouden die vol moeten leggen met zonnepanelen. Die oproep doet wethouder Jan van der Meer van de gemeente Eindhoven. 

Die geeft zelf het goede voorbeeld. Op het Parktheater, jongerencentrum Dynamo, de Effenaar, tennishal Eindhoven Noord en sporthal De Vijfkamp komen voor de volgende zomer in totaal 5000 zonnepanelen te liggen. Daarvoor heeft de gemeente subsidie gekregen van het rijk. 

,,Als we zonne-energie een belangrijke plek willen geven in onze energievoorziening dan moeten grote lege daken wel worden ingezet daarvoor", zegt Van der Meer. Hij heeft de oproep verwoord in een brief aan bedrijven en instellingen met de grootste meest geschikte daken. In heel Eindhoven zijn inmiddels al ongeveer 115.000 zonnepanelen geplaatst. Het streven is om dat aantal in 2020 op 250.000 te hebben.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Het Parktheater is een van de gemeentelijke panden die zonnepanelen krijgen. © Rick Nederstigt

Bedrijven worden opgeroepen zelf aan de slag te gaan of de daken te verhuren aan derden. De wethouder gaat ook persoonlijk met een aantal bedrijven in gesprek. Hij zal regelmatig de bedrijven blijven benaderen met als streven om alle 250 daken vol te krijgen aan het eind van deze collegeperiode.

Eindhoven heeft voor de eigen zonnepanelen 1,3 miljoen euro subsidie gekregen voor de duurzame energieproductie (SDE). Ook andere eigenaren van grote daken kunnen voor deze subsidie in aanmerking komen. 

De aanleg van de zonnepanelen op de vijf gebouwen loopt vooruit op de totaalplannen voor verduurzaming van het vastgoed van de gemeente. Plannen voor die ongeveer 125 gebouwen worden later dit jaar gepresenteerd.

  1. Heimlichgreep nodig bij tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt
    update

    Heimlich­greep nodig bij Eindhoven­se tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt

    Kijkers van 5 Uur Live zagen tv-kok Hugo Kennis vanmiddag plots hoestend uit beeld verdwijnen. Tijdens een gesprek van presentatoren Daphne Bunskoek en Caroline Tensen begint de chef flink te kuchen. Als Bunskoek vraagt of het goed met hem gaat, rent Kennis uit beeld. Achter de schermen wordt er een heimlichgreep bij hem uitgevoerd. Na vijf pogingen lukte dat, vertelde hij in RTL Boulevard.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven