Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Eindhoven over designmuseum in Evoluon: Eerst een plan, dan pas een gebouw

EINDHOVEN - De nieuwe minister van cultuur ontvangt het Brabantse provinciebestuur graag voor een gesprek over de vestiging van een designmuseum in het Evoluon in Eindhoven. Maar de gemeente Eindhoven wil eerst praten over de vorm van het museum voordat er naar een onderkomen wordt gekeken. 

Het plan van D66 om het Evoluon in Eindhoven te gebruiken om er een Rijksmuseum voor design in onder te brengen kan rekenen op uiteenlopende reacties. D66 krijgt in ieder geval niet meteen de handen op elkaar van betrokken partijen.  

Het ministerie van cultuur staat weliswaar open voor een gesprek met het provinciebestuur over dat plan van D66 dat brede steun kreeg in Provinciale Staten vrijdag. Maar het Eindhovense gemeentebestuur wil eerst praten over wat voor museum er moet komen in Eindhoven voordat het een discussie wil aangaan over waar zo'n museum moet komen.

Hoofddoel

,,Het lijkt een logische en aantrekkelijke stap om nu Philips het Evoluon te koop  heeft gezet die ontwikkeling te combineren met de Eindhovense wens om te komen tot een Rijksmuseum voor design, technologie en digitale cultuur", reageert een woordvoerder van het college van B en W. ,,Maar we willen focus houden op het hoofddoel; het vestigen van een dergelijk museum in Eindhoven. Een voortijdige keuze van een locatie zou de inhoudelijke discussie daarover nadelig kunnen beïnvloeden." 

Een woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat niettemin weten dat het ministerie het plan als een 'interessant idee' beschouwt. ,,Het provinciebestuur is dan ook van harte welkom voor een gesprek", aldus de zegsvrouwe.

2021

Maar waar de provincie Noord-Brabant al wel rekening mee moet houden is dat het ministerie werkt met een zogenoemde culturele basisinfrastructuur, waarin subsidies aan instanties en instellingen worden toegekend. ,,Die loopt telkens voor vier jaar, en de huidige ronde is net afgerond. De volgende ronde is derhalve pas vanaf 2021 van kracht."

Het Eindhovense gemeentebestuur wijst er de provincie verder op dat de plannen voor wat voor museum er moet komen eerst nader moeten worden uitgewerkt.  ,,Daarover gaan we zo spoedig mogelijk om de tafel zitten met het nieuwe kabinet. Er moet in dat nieuwe museum niet alleen worden getoond en ervaren, er moet ook kunnen worden geleerd, ontwikkeld en gemaakt."

Prematuur

Timo de Rijk, directeur van Stedelijk Museum Den Bosch, met een rijke design-collectie, was verbaasd in de krant over het plan te lezen. ,,Ik wist van niets en niemand wist iets, bleek bij navraag. Ik vind het mooi dat er ambitie is, maar ik vind het een zeer prematuur plan. Het gaat niet zozeer om het design, maar vooral om het gebouw als symbool voor een museum. Maar: een gebouw is vaak niet het probleem als het gaat om een museum, dat is de exploitatie, het verzamelen, enzovoorts." 

De Rijk vindt het ‘onlogisch’ om op 30 kilometer afstand van het Stedelijk in Den Bosch, een designmuseum te beginnen: ,,En dan is er ook nog Cube in Roermond, ook niet ver van Eindhoven vandaan, met een prima mix van design en techniek. En in Rotterdam hebben we Het Nieuwe Instituut, het nationale instituut op het gebied van architectuur én design."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven