Wethouder Yasin Torunoglu.
Volledig scherm
PREMIUM
Wethouder Yasin Torunoglu. © DCI Media

Eindhoven: rijk wil veel teveel controle zzp-geld

EINDHOVEN  - De Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, werk en bijstand) is geschrokken van de zware eisen die het rijk stelt aan het controleren van nooduitkeringen voor zzp’ers. 

,,Die eisen zijn in tegenspraak met wat de regering tijdens de persconferenties op tv uitdraagt: dat het eenvoudig en snel moet, ruimhartig, zonder onnodige bureaucratie”, zegt wethouder Torunoglu. Al 5.441 van de twaalfduizend Eindhovense zelfstandigen hebben een aanvraag ingediend bij de gemeente, in 5006 gevallen hebben ze hun geld al binnen. Een gigantisch aantal.

De noodregeling zorgt ervoor dat zelfstandige ondernemers, met en zonder personeel, een ­inkomen houden dat op het sociaal minimum ligt. Alleenstaanden krijgen 1.050 euro per maand, anderen 1500 euro. Torunoglu is op zich heel blij dat gemeenten - als uitvoeringsloket van het rijk - die hulp kunnen bieden: ,,Zzp’ers zien hun inkomsten wegvallen door de coronacrisis. Hoe moeten ze eten betalen, huur of hypotheek? Onze ambtenaren hebben ervoor gezorgd dat er een digitaal loket is waar mensen na het beantwoorden van enkele simpele vragen een voorschot kunnen aanvragen.” 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven