Volledig scherm
© Thinkstock

Eindhoven start bouwoffensief: 1300 woningen extra in 2018

EINDHOVEN - 1300 woningen extra wil Eindhoven volgend jaar laten bouwen om de verhitte woningmarkt wat tot rust te laten komen. Die moeten op vier locaties in de stad komen, zoals het voormalige azc in de Castiliëlaan in Woensel-Noord. De woningen - koopwoningen van rond de 250.000 euro en huurhuizen van tussen 700 en 1000 euro - komen bovenop de geplande oplevering van zo'n 1800 huizen. 

Dat heeft wethouder Yasin Torunoglu woensdag bekendgemaakt. ,,Dit is de eerste fase van ons bouwoffensief. We willen voorkomen dat de woningbouwmarkt in Eindhoven echt oververhit raakt. Dan gaan mensen te hoge hypotheken afsluiten en komen ze opnieuw in de problemen, dan hebben we niets geleerd van de crisis van de afgelopen jaren." Daarom de bouw van koopwoningen voor starters op de koopwoningmarkt. De middeldure huurwoningen zijn vooral bedoeld voor woningzoekenden die net te veel verdienen om nog in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Die groepen zitten volgens de wethouder in de knel. 

Torunoglu benadrukt dat er wel afspraken gemaakt moeten worden met de projectontwikkelaars die de woningen gaan bouwen, zoals dat eerder ook gebeurde op Strijp-S en in het Emmasingelkwadrant. Vooral het soort woningen en de prijzen zijn dan onderwerp van gesprek. ,,Want we willen niet dat de middeldure huurwoningen binnen een paar jaar te duur zijn voor de doelgroep. Daar willen we langlopende afspraken over maken, bijvoorbeeld voor 15 jaar. Dat hebben we wel geleerd van de landelijk werkende overlegtafels over middeldure huur, die Rob van Gijzel heeft georganiseerd." Om de projectontwikkelaar zover te krijgen, zal waarschijnlijk de opbrengst niet meer het maximum zijn, erkent de wethouder. ,,Maar het gaat niet alleen om de grondprijs. Het zit ook in het snel helpen van projectontwikkelaars, zodat ze snel een project kunnen realiseren."

Quote

Maar het gaat niet alleen om de grondprijs. Het zit ook in het snel helpen van projectont­wik­ke­laars, zodat ze snel een project kunnen realiseren

Wethouder Yasin Torunoglu

Vier locaties

De 1300 woningen komen op vier locaties die tot nu tot niet in de planning zaten: de voormalige Orangerie (ooit gebruikt door ouderenzorg Archipel en het asielzoekerscentrum) aan de Castiliëlaan, het Vogelzangterrein aan de Willemstraat, het Palletterrein aan de Elburglaan/Lochemstraat in Drents Dorp en het braakliggende terrein in Hartje Eindhoven in het Stadionkwartier aan de PSV-laan. Hoe de woningen exact verdeeld worden moet nog nader uitgewerkt worden. 

Volgens Torunoglu gaat het over de eerste fase van het 'bouwoffensief'. Volgend jaar gaat Eindhoven bekijken welke terreinen nog meer toegevoegd kunnen worden aan de bestaande lijst met prioriteitenlocaties. ,,Eindhoven bouwde jarenlang gemiddeld 1000 woningen per jaar. De afgelopen jaren liep dat op tot gemiddeld 2000 en dit jaar worden er 2500 opgeleverd. We willen doorgroeien naar gemiddeld 3000 per jaar om de woningmarktverhitting voor te zijn." 

Probleem is nog wel dat de bouwsector zelf momenteel ook oververhit raakt. Bouwmaterialen zijn schaars, besteltijden zijn lang en de aannemers komen bouwvakkers te kort om aan de vraag te voldoen. Torunoglu noemt dat 'een uitdaging voor de markt'. Hij wil met collega-wethouder Staf Depla ook kijken of met bedrijven afspraken gemaakt kunnen worden om  uitkeringsgerechtigden in te schakelen bij de bouw.  ,,Maar als we deze aantallen kunnen bouwen, dan krijgen de doelgroepen wat meer ruimte. Kopers hoeven dan ook niet meer meteen de vraagprijs te overbieden omdat ze anders niet eens hoeven komen bij de makelaar."

Quote

We zitten net tegen de overspan­nen markt in de Randstad aan. Hier is het iets meer ontspannen. Daarom moeten we nu iets doen om te voorkomen dat het erger wordt

Nogmaals Torunoglu

Overspannen

Hoe groot de vraag naar de genoemde woningtypes is, kan Torunoglu niet precies aangeven. Wel is duidelijk dat alle indicatoren erop wijzen dat de vraag groot is en het aanbod klein. Zo is de gemiddelde tijd dat een woning te koop staat in Eindhoven 36 dagen, tegen 56 in Nederland. In 2016 steeg de woningprijs in Eindhoven met 14 procent. ,,We zitten net tegen de overspannen markt in de Randstad aan. Hier is het iets meer ontspannen. Daarom moeten we nu iets doen om te voorkomen dat het erger wordt", aldus de wethouder. 

Ook de woningcorporaties zouden een rol kunnen spelen bij de bouw van middeldure huurwoningen, meent Torunoglu. Ze mogen dat echter niet meer sinds de nieuwe regels in de sociale huursector. De vijf grote gemeenten pleiten binnenkort samen bij minister Kajsa Ollongren om de corporaties toch een rol te laten spelen bij bijvoorbeeld de bouw van woningen aan de onderkant van de prijsklasse, net boven de 700 euro. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven