Volledig scherm
Een impressie van de bouwplannen van Burgland Real Estate op het Vogelzangterrein in Eindhoven met op de voorgrond de Willemstraat. © Burgland Real Estate

Eindhoven stuwt woningbouwproductie op door kortere procedure

EINDHOVEN - Het aantal woningen dat Eindhoven per jaar bouwt moet omhoog van een kleine 2000 nu naar 3000 per jaar. Om dat Bouwoffensief te bereiken wil de gemeente maatregelen treffen die ervoor zorgen dat woningbouwprojecten minstens een half jaar sneller tot uitvoering komen. Een vrijgesteld team van ambtenaren moet zorgen dat ze sneller door ‘de wasstraat’ komen. 

Volledig scherm
Presentatie nieuwe wethouders Eindhoven. Yasin Torunoglu © FotoMeulenhof

Binnenkort volgen voorstellen aan de gemeenteraad met concrete maatregelen om de versnelling te realiseren. Zo wil Eindhoven strakkere afspraken maken met projectontwikkelaars en minder onderhandelen. Ook zou er tijd gewonnen kunnen worden door in plaats van de gemeenteraad, het college een besluit over sommige projecten te laten nemen.  
Zo wil wethouder Yasin Torunoglu  de ‘rode loper’ uitleggen voor projectontwikkelaars en bouwers, maar alleen als die een bijdrage leveren aan het oplossen van de huidige problemen op de woningmarkt. Vooral door woningen in de sociale en middeldure huurklasse tot 850 euro per maand en middeldure koopwoningen te bouwen bijvoorbeeld. 
Dat zegt Torunoglu in een toelichting op de brief die hij vrijdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Ook het plan om tijdelijke woningen te bouwen op locaties die voorlopig nog niet bebouwd worden, komt daar weer in voor. Hij benadrukt dat die nodig zijn omdat ,,woningzoekenden nu nog niet meteen iets hebben aan dit Bouwoffensief”. De wethouder voegt daar nu aan toe dat hij ook met de randgemeenten wil onderzoeken of daar mogelijkheden zijn voor tijdelijke units. Een van de Eindhovense locaties die onderzocht wordt, is het terrein van de Orangerie, het inmiddels afgebroken azc, aan de Castiliëlaan.  

Willemstraat

Bij vier pilotprojecten worden de versnellende maatregelen allereerst uitgetest. Hier worden in totaal 629 woningen tot 850 euro huur toegevoegd. De locaties rond de Willemstraat - het terrein Van de Ven & Co en het Vogelzangterrein - zijn al in vergevorderd stadium. Daar zijn vorige maand de bouwplannen voor ruim 200 woningen gepresenteerd. Met de bouwers zijn afspraken gemaakt over een maximale huurprijs voor 60 woningen. Verder gaat het om de locatie PSV-Laan (het Eurobuilding naast het PSV-stadion en het braakliggend terrein bij Hartje Eindhoven, samen goed voor zo’n 570 'middeldure koop- en huurwoningen) en het Palletterrein Drents Buiten aan de Elburglaan/Koenraadlaan bij Strijp-R. Dat laatste plan van gemeente, corporatie Woonbedrijf en ontwikkelaar SDK Vastgoed komt begin volgend jaar naar buiten.  

Volledig scherm
Naast het Eurobuilding (achtergrond) aan de PSV-laan is nog plaats voor een woontoren, voor de glazen flat van Hartje Eindhoven komen ook woningen. © Michel Theeuwen

De versnelling hoopt Torunoglu te bereiken door standaardprocedures af te spreken. Nu kost het bijvoorbeeld veel tijd om te onderhandelen met projectontwikkelaars over de kosten voor het maken van bestemmingsplannen en dergelijke. Dat moet straks een standaardpakket worden waarover niet of nauwelijks meer te onderhandelen valt. ,,En wie dat per se wel wil, die krijgt te horen dat hij niet in aanmerking komt voor de rode loper. Die moet even langer wachten.” Inkorten van de procedures mag niet ten koste gaan van bijvoorbeeld de samenspraak met de buurt en betrokken partijen, zegt de wethouder in een toelichting. ,,Maar als je draagvlak hebt in de wijk, zorgt dat vaak voor minder bezwaarprocedures en kun je wel tijd winnen.” 

Ook realiseert Torunoglu zich dat de gewenste verdichting - het bouwen van meer woningen in en rond de binnenstad - 'kan gaan schuren met bestaande belangen, zoals de bezonning en privacy van de buren’. De regels daarvoor zullen tegen het licht gehouden worden. Daar moet aandacht voor zijn in kwalitatief goede plannen, met actieve plinten (met publiek toegankelijke begane grond) en 'spraakmakende architectuur'. 

TU Delft

Eindhoven heeft voor de versnelling ook andere partijen, zoals de provincie, de regio en het rijk nodig. Overleg met die partners over het Bouwoffensief loopt al.  Ook zijn deskundigen van de TU Delft en het rijk in de arm genomen. Met de woningbouwcorporaties wordt gesproken over hun rol. Zij zouden via hun ‘commerciële’ takken ook duurdere huurwoningen kunnen bouwen, al is dat door de rijksregels wel aan beperkingen gebonden.  

In januari komt het Bouwoffensief aan de orde tijdens een avond voor de gemeenteraad.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven