Volledig scherm
Kaart © Eindhovens Dagblad

Eindhoven terug bij af: plek 2 in Misdaadmeter

KAART | VIDEOEINDHOVEN - Overvallers, autokrakers en zakkenrollers bewijzen Eindhoven een slechte dienst. Doordat zij vorig jaar vaker hebben toegeslagen, is de stad terug bij af en staat het voor het eerst sinds jaren als op één na onveiligste gemeente van het land in de AD Misdaadmeter die vandaag verschijnt. Helmond valt positief op en daalt van plaats 11 naar 22. 

Op de nieuwe AD-Misdaadmeter staat Eindhoven direct achter Amsterdam, dat de lijst blijft aanvoeren. De ranglijst is gebaseerd op criminaliteitscijfers over 2016. In Eindhoven vonden vorig jaar weliswaar minder woninginbraken, mishandelingen en straatroven plaats, maar die positieve trend wordt volledig tenietgedaan door een stijging in het aantal overvallen (van 20 naar 25), meer zakkenrollers (+ 20 procent) en meer autokrakers (+ 19 procent).

Tekst gaat verder onder video

,,Dit geeft aan dat er echt nog een serieus veiligheidsprobleem is in de stad,’’ zegt burgemeester John Jorritsma (VVD). Sinds hij in september aan de slag ging is hij zich ‘rot geschrokken’ over de stand van de criminaliteit in de stad. De misdaad in Eindhoven daalt weliswaar met 0,2%, dat is veel minder dan de gemiddelde landelijke daling van 8%. Volgens Jorritsma komt de politie handen tekort. ,,We stoppen bijvoorbeeld enorm veel energie in drugscriminaliteit en ondermijning. Een paar weken terug hadden we hier nog een liquidatie. Maar er moet echt meer capaciteit bij om alle problemen die we hebben te kunnen aanpakken.’’

Vorig jaar stond Eindhoven op plaats 3 in de Misdaadmeter.

Positieve val
Helmond maakt een positieve val op de Misdaadmeter. Stond de stad vorig jaar nog op de elfde plaats, dit jaar zakt Helmond naar plek tweeëntwintig. Met dank aan de dalende criminaliteitscijfers: minder straatroven, minder overvallen, minder woninginbraken. Het is precies wat burgemeester Elly Blanksma voor ogen had toen ze vorig jaar haar aanvalsplan presenteerde. „Dit is een megaprestatie”, reageert ze. „En het bewijst dat je iets kunt bereiken als je er met heel de stad je schouders onder zet.”

Landelijk gezien is er sprake van minder criminaliteit: 8 procent minder een jaar eerder, maar gewelddadige misdrijven zoals mishandelingen en bedreigingen nemen minder snel af dan andere vormen van criminaliteit. Het aantal gevallen van woningbraak en zakkenrollen daalde veel harder dan het aantal mishandelingen en bedreigingen. Er waren vorig jaar 14 procent minder woninginbraken en 13 procent minder zakkenrollers, maar slechts drie procent minder mishandelingen en 4 procent minder bedreigingen. Uit de cijfers blijkt dat in 167 gemeenten er vorig jaar méér mishandelingen waren dan een jaar eerder.

Net als een jaar eerder is de daling van het aantal delicten groter in de stad dan op het platteland. Alle grote steden werden veiliger, maar amper de helft van kleine gemeenten. Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land. De criminaliteit daalde er vorig jaar met 8 procent, gelijk aan de landelijke trend. 

Bekijk hier de vergrote versie van de kaart.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven