Volledig scherm
Archieffoto © Irene Wouters

'Eindhoven veel te streng voor particuliere studentenkamerverhuur'

EINDHOVEN - Eindhoven is 'ontzettend streng' voor particulieren die een huis willen opsplitsen in studentenkamers. Het beleid zou versoepeld moeten worden om het tekort van 2100 kamers in de stad tegen te gaan en studenten niet in onwenselijke constructies verzeild te laten raken. Dat zegt Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Het is bijna onmogelijk gemaakt om huizen te splitsen."

Door de strenge regels voor particuliere verhuurders staat Eindhoven in de LSVb-verkiezing Beste Studentenkamerstad 2017 - die dinsdag wordt gepresenteerd - op de achtste plek van de twaalf studentensteden in Nederland. Delft heeft het beste beleid, gevolgd voor Leiden en Nijmegen. Enschede scoort verreweg het meest belabberd.

Minpunten
Eindhoven krijgt nog meer minpunten omdat volgens de LSVb een hospitaregeling ontbreekt. Eindhovense verhuurders moeten aan alle criteria voldoen om een vergunning te krijgen, schrijft de LSVb in de beoordeling. 'Het gaat dan onder andere om parkeernormen en een minimale oppervlakte. De kosten voor een omzetvergunning liggen erg hoog, bijna 2500 euro. Een conceptaanvraag kost al 1250 euro'.

Los van de particuliere markt, gaat er verder in Eindhoven veel erg goed op het gebied van studentenhuisvesting, vindt de studentenvakbond. De gemeente werkt aan het creëren van voldoende betaalbare huisvesting. Er staan 11.900 uitwonende studenten geregistreerd, meldt de LSVb. Zo kent Eindhoven een convenant studentenhuisvesting en werkt ze actief mee aan ontwikkelingen op het gebied van flexwonen. 'In leegstaande gebouwen en op braakliggende gronden worden in hoog tempo studentenwoningen ontwikkeld, waarbij de gemeente de projectkosten draagt en de procedures snel afhandelt'.

Hogere prijzen
De strenge regels op de particuliere markt brengen gevaren met zich mee voor de studenten, vindt LSVb-voorzitter Sewbaransingh. Het kamertekort blijft zo bestaan met druk op de huurdersmarkt en hogere prijzen tot gevolg. "Dan heeft een student geen vrije keuze meer." En het niet kunnen splitsen van een woning brengt studenten mogelijk in een lastige positie en creëert illegale constructies volgens Sewbaransingh. Zo werd hij zelf in Amsterdam hoofdhuurder in een woning en werden medestudenten onderhuurders. "In zo'n situatie hebben ze minder rechten."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven