Volledig scherm
PREMIUM
Oud-rechter Bert van ’t Laar helpt namens ouderenbond KBO ouderen, zieken en gehandicapten die door bezuinigingen op huishoudelijke hulp in de knel komen. Hij staat ook de 63-jarige Eindhovense bij die haar kort geding tegen Eindhoven won. © Joris Buijs / Beeld Werkt

Eindhoven verliest rechtszaken huishoudelijke hulp

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven heeft de eerste twee rechtszaken tegen haar bezuinigingen op huishoudelijke hulp verloren. De rechtbank heeft twee inwoners gelijk gegeven die een kort geding hadden aangespannen. Er is sprake van een spoedeisend belang, omdat hun woning vervuilt.

De ene uitspraak is maandag gedaan in een kort geding dat is aangespannen door een alleenstaande Eindhovense van 63 jaar. Ze lijdt aan Multiple Sclerose (MS) en heeft een stoma. Ze heeft door de MS 24 uur per dag extra zuurstof nodig en is aangewezen op een rolstoel. Door medicijngebruik heeft ze gedurende de dag black outs. Na de herindicatie door de gemeente merkte ze dat haar hulp niet langer 7 uur per week kwam maar slechts 3 uur per week. De rechter stelt nu dat de gemeente die korting per direct gedeeltelijk moet terugdraaien en haar 4 uur en drie kwartier hulp per week moet geven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven