Volledig scherm
© ANP

Eindhoven wil 28 miljoen uit stroppenpot sociaal domein

EINDHOVEN - Er is een landelijke stroppenpot van 200 miljoen euro voor gemeenten die in de financiële problemen zijn gekomen door de overdracht van taken van het Rijk naar de gemeenten op het gebied van zorg en welzijn. Eindhoven wil een bedrag van 28 miljoen euro uit die pot. 

Eindhoven heeft een beroep van maar liefst 28 miljoen euro gedaan op de landelijke stroppenpot voor het sociaal domein. De claim is onlangs neergelegd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. 

De stroppenpot voor het sociaal domein - de gemeentelijke afdeling zorg en welzijn- is gevuld met een bedrag van 200 miljoen euro. Zowel het ministerie als de VNG hebben daar 100 miljoen euro ingelegd. 

De pot is bedoeld om er de grootste financiële problemen mee te compenseren die de Nederlandse gemeenten ondervonden hebben nadat er een groot aantal taken op het gebied van zorg en welzijn overgedragen zijn van het Rijk naar de gemeenten.

In Eindhoven heeft die overdracht tot grote financiële problemen geleid: het gemeentebestuur komt al enkele jaren op rij vele tientallen miljoenen euro's tekort op deze begrotingspost. 

Beteugelen

Voor een deel heeft dat te maken met de manier waarop dat geld in het sociaal domein via de stichting Wijeindhoven wordt uitgegeven. Om die uitgaven te beteugelen, zijn er de afgelopen tijd al een aantal maatregelen getroffen. Die lijken nu ook resultaat op te leveren.

Voor een ander deel heeft het ook te maken met de taakoverdracht van Rijk naar de gemeente zelf, omdat die gepaard ging met een zogenoemde efficiencykorting: gemeenten moesten hetzelfde werk blijven doen als het Rijk deed, maar kregen daar minder geld voor. 

,,Dat heeft in ons geval tot behoorlijk wat kosten geleid, net zoals dat ook in tal van andere gemeenten het geval is", zegt de Eindhovense wethouder van financiën Marcel Oosterveer (VVD) daarover. ,,Het is goed dat de regering en de VNG nu besloten hebben daar een eenmalige vergoeding tegenover te stellen." 

Oosterveer verwacht dat Eindhoven een goede kans maakt op een 'ruimhartige compensatie'. ,,We hebben onze claim goed onderbouwd, en zijn door ambtenaren van het ministerie al minutieus ondervraagd over alle ins en outs."

Het woord is nu aan de onafhankelijke commissie die alle claims beoordeeld en besluit of ze worden toegekend en voor welk bedrag. De verwachting is dat daar eind oktober, begin november een besluit over wordt genomen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen