Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Eindhoven wil 30 miljoen voor verbetering van voorzieningen

EINDHOVEN - Dertig miljoen euro per jaar. Dat bedrag wil Eindhoven nu alvast hebben van het kabinet, vooruitlopend op een toekomstige herverdeling van de geldstromen uit het gemeentefonds. 

Het duurt namelijk nog een aantal jaren voordat die herverdeling ten gunste van Eindhoven een feit is. En daar wil het gemeentebestuur niet op wachten. De stad wil nu al aan de slag met het verbeteren van het vestigingsklimaat in Eindhoven, zo blijkt uit de vorige week gepresenteerde Nationale Actieagenda Brainport.

Dutch design district
Daarbij valt te denken aan voorzieningen op het gebied van sport en cultuur in de stad, maar ook aan een verlevendiging van de binnenstad. Zo wil het Eindhovens gemeentebestuur tot een dutch design district komen in het centrum. Daarbij moet op straat zichtbaar worden dat Eindhoven de designhoofdstad van het land is, bijvoorbeeld met kunstvoorwerpen.     

Afgelopen zomer kondigde minister Henk Kamp aan dat er een onderzoek komt naar een andere verdeling van de geldstromen uit het gemeentefonds naar de grote Nederlandse steden. 

Nu krijgen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht veel meer voor voorzieningen dan Eindhoven. Per inwoner in de randstad ligt dat bedrag op gemiddeld 133 euro per jaar, in Eindhoven is dat 1,53 euro per jaar.  

Wetsvoorstel
Door een herverdeling moet dat bedrag voor Eindhoven fors omhoog. Maar voordat het zo ver is moet er nog nader onderzoek verricht worden naar manieren waarop die veranderingen vorm gegeven moeten worden. Die studie moet uiteindelijk leiden tot een wetsvoorstel dat dan nog aan de beide Kamers moet worden voorgelegd. 

"Daar kunnen we niet op wachten", zegt de Eindhovense economiewethouder Staf Depla (PvdA). "Om de broodnodige kenniswerkers naar de stad te halen en ook aan de wensen van de Eindhovenaren te voldoen, moet het voorzieningenniveau snel verbeterd worden. Daarom vragen we of het kabinet  vooruit wil lopen op aanpassing van het gemeentefonds. We willen niet op een houtje blijven bijten."  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven