De Eindhovense wethouder Rik Thijs.
Volledig scherm
De Eindhovense wethouder Rik Thijs. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eindhoven wil klimaatdoel halen, maar kan dat niet zonder TU/e, Den Haag en Brussel

EINDHOVEN - Eindhoven zoekt de hulp van het bedrijfsleven, de TU/e, Den Haag en Brussel om de lokale klimaatdoelstellingen te halen. Zonder steun lukt dat de stad niet.  

Eindhoven heeft geld en hulp van buitenaf nodig om de afspraak na te komen dat de CO2-uitstoot in het jaar 2030 in de stad met vijfenvijftig procent is terug gedrongen. Veel geld en veel hulp zelfs, zegt de Eindhovense milieuwethouder Rik Thijs van GroenLinks. ,,Op eigen kracht redden we het gewoon niet."

Thijs wil daarom de hulp inschakelen van de TU/e, het regionale bedrijfsleven -’Al die slimme mensen in de high tech van Brainport’ - om op innovatieve manieren de productie van CO2 sneller naar beneden te krijgen. Daarnaast gaat de milieuwethouder de boer op, naar Den Haag en naar Brussel, om subsidies in de wacht te slepen. 

Autoluw

,,In 2025 willen we een autoluwe binnenstad hebben. Daarnaast gaan we de komende jaren een aantal Eindhovense woonwijken van het gas afkoppelen en die wijken van warmte voorzien via energie uit biomassa en biogas”, blikt Thijs vooruit. ,,Verder maken we nog meer werk van het plaatsen van zonnepanelen en gaan we bekijken of windmolenparken kunnen aanleggen. Maar dat is allemaal nog lang na niet genoeg.”

Bij elkaar levert dat de komende tien jaar naar schatting een reductie van de koolstofdioxide-uitstoot van dertig procent op, zo blijkt uit wat de Klimaatbegroting . ,,En dat terwijl de gemeenteraad bepaald heeft dat de uitstoot in 2030 met vijfenvijftig procent moet zijn teruggedrongen, en in 2050 zelfs met vijfennegentig procent. Hoewel ik positief ingesteld ben, is dat inderdaad wel een enorme uitdaging.”  

Klimaatakkoord

Dat de koolstofdioxide-uitstoot fors naar beneden moet is een gevolg van het klimaatakkoord van Parijs en noodzakelijk om de verdere opwarming van de aarde te voorkomen. De komende tijd wil de wethouder gebruiken om met een plan van aanpak te komen. 

,,Veel hangt daarbij af van communicatie", stelt Tijs vast. ,,Want ik zie het vinden van oplossing voor het opwarmen van de aarde niet alleen als een technisch probleem maar vooral als een sociaal probleem. We zullen bijvoorbeeld de mensen in de Eindhovense woonwijken er van moeten overtuigen dat het echt zinvol en uiteindelijk voordeliger is om van het gas af te gaan. En we zullen ook mogelijkheden moeten vinden om er voor te zorgen dat dit voor hen ook betaalbaar is.”    

In samenwerking met indebuurt Eindhoven