Volledig scherm
© Menno Boon

Eindhoven wil meer grote winkelketens naar de stad lokken met acquisitie

EINDHOVEN - Om grote winkelketens naar Eindhoven te lokken, gaat de gemeente acquisitie plegen. Dat die aanpak kan werken, bewijst Den Haag. Die gemeente werkt al jaren succesvol met actieve acquisitie om internationale winkelketens naar de stad te trekken.

Daarvoor werd in 2006 een externe projectmanager Internationale Winkelstad aangetrokken. Deze werkt nauw samen met onder andere vastgoedeigenaren, makelaars en bestaande ondernemers. In de periode 2006 - 2011 werden er 400 internationale en nationale winkelketens benaderd. Een aanzienlijk deel daarvan heeft inmiddels een winkel in de binnenstad geopend.

Volgens Martijn van Dam, beleidsadviseur retail van de gemeente, hebben met name internationale ketens vooral behoefte aan ruimte. De wijze waarop winkelketens benaderd worden, verschilt volgens Van Dam per geval. "Lukraak gaan bellen heeft geen zin. Een organisatie als Apple is bijvoorbeeld heel gesloten. Uiteindelijk is het vaak een optelsom. Het netwerk van de projectmanager en de bereidheid van een gemeente om ontwikkelingen zoals nieuwe winkelgebieden mogelijk te maken bijvoorbeeld. Makelaars, projectontwikkelaars hebben weer hun eigen inbreng. Soms nodigen we vertegenwoordigers van winkelketens uit voor een rondleiding door de stad. Vaak in samenwerking met makelaars."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven