Volledig scherm
Huldiging van de Eindhovense sportkampioenen, afgelopen maandag. © DCI Media

Eindhoven wil sporten stimuleren met sportakkoord

EINDHOVEN - Met behulp van concrete afspraken, vastgelegd in een lokaal Sportakkoord, wil het stadsbestuur meer Eindhovenaren aan het sporten krijgen en houden.

Het Eindhovense stadsbestuur staat op het punt om een Lokaal Sportakkoord te sluiten met tal van verenigingen en instanties in de stad. Doel daarvan is om het sporten onder Eindhovenaren te bevorderen. Het gaat daarbij niet om vrijblijvende pogingen maar om een structurele aanpak.

Zo wordt er bijvoorbeeld een lokale sportformateur aangesteld, die de komende maanden de sportstimuleringsplannen verder moet gaan uitwerken. Aanstaande maandag wordt de aftrap daarvoor gegeven, met een bijeenkomst voor alle betrokken partijen. In juni moet er een concreet Eindhovens sportakkoord liggen, dat ondertekend wordt tijdens Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) Beachvolleybal, dat dan in Eindhoven plaats vindt.

War er precies in het Eindhovense sportakkoord komt te staan ligt nog open, zegt een woordvoerder van de Eindhovense sportwethouder Stijn Steenbakkers (CDA). ,,Daar gaan we het de komende maanden juist nog over hebben. De bijeenkomst maandag is bedoeld om een eerste inventarisatie te maken van de plannen en ideeën die er al zijn of leven."

Breed draagvlak

Om te zorgen voor een breed draagvlak, zijn tal van instanties en verenigingen uitgenodigd voor die bijeenkomst. Sportverenigingen en aanverwanten, het onderwijs, zorg- en welzijnsorganisaties, de gezondheidszorg, kinderopvang, gemeenschapshuizen; ze worden allemaal bij de plannenmakerij betrokken, zo is de bedoeling.

Eindhoven is niet de eerste gemeente in Nederland die aan de slag gaat met het sluiten van een sportakkoord. De aanzet daarvoor werd medio 2018 al gegeven door minister Bruno Bruins (VVD) van sport, die een landelijk Sportakkoord sloot met als doel sporten en bewegen te propageren, om zo een beter gezondheid bij de Nederlanders te bereiken.

Vaardig en bewegen

Begin vorig jaar trok het kabinet vervolgens 30 miljoen euro uit voor een subsidiepot voor gemeenten die lokaal aan de slag wilden met sport- en bewegingsplannen. In het najaar bleek dat al meer dan 170 gemeenten zich bij de minister hadden gemeld met plannen voor een sportakkoord. Inmiddels zijn er dat al meer dan 300.

Eindhoven heeft al wel besloten dat het lokale sportakkoord in principe om twee thema's zal draaien: 'Vaardig in bewegen' en 'Vitale sport- & beweegaanbieders'. Verder is afgesproken dat de Eindhovense Sport Raad (ESR), het Supportpunt en Innosportlab de Tongelreep samen met de gemeente en de sportformateur het voortouw zullen nemen bij de totstandkoming van het Eindhovense sportakkoord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven