Eindhoven wil vooral huizen bouwen voor groepen die in de knel zitten
EINDHOVEN - Natuurlijk geldt ook in Eindhoven de komende jaren het motto ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Maar dan wel in eerste instantie voor groepen woningzoekenden die in de knel zitten omdat ze op de woningmarkt niet voor een betaalbare woning in aanmerking komen.
,,Want de vrije marktwerking op de woningmarkt heeft veel slachtoffers gemaakt, en kent maar weinig winnaars.” Daarom wil wethouder Yasin Torunoglu alles op alles zetten om sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en goedkope koopwoningen te laten bouwen. Zo moet 30 procent van de 3000 nieuwbouwwoningen die jaarlijks in Eindhoven gebouwd moeten worden, in de sociale sector zitten. Om woningcorporaties meer armslag te geven, wil wethouder Torunoglu in Den Haag pleiten voor het omzetten van de verhuurdersheffing - een extra belasting voor de sociale verhuurders - in een investeringsregeling. Zaak is het ook om met de corporaties naar bouwlocaties te zoeken, aldus de wethouder.
Maar er zijn ook andere woningzoekenden op de overspannen Eindhovense woningmarkt die niet aan de bak komen. Torunoglu constateert zelfs dat er een tweedeling is: zij die al hun wensen kunnen vervullen omdat ze zelf geld hebben en zij die geen kans hebben op een woning.
Prijzen gaan sky high
,,Omdat de huren en koopprijzen sky high gaan, omdat de wachttijden bij corporaties lang zijn. In die groep zitten de jongeren, de starters, de gezinnen met middeninkomens bijvoorbeeld, spoedzoekers zoals gescheiden mensen, arbeidsmigranten en studenten die gaan werken, maar ook senioren die aan de wijk gebonden zijn. Ouderen willen wel doorstromen maar er zijn geen betaalbare huizen beschikbaar in hun buurt. En dat is ook een deel van de oplossing, want voor elke oudere die doorschuift kunnen verschillende huishoudens ook een stap maken. En dan komt daar nog bij dat een aantrekkelijke stad als Eindhoven veel mensen aantrekt. Voor al die doelgroepen moeten we zoeken naar oplossingen", aldus Torunoglu.
Die overigens ook ruimte maakt voor de beter gevulde portemonnee. 15 procent van de woningbouw zou bestemd moeten zijn voor koopwoningen boven de 345.000 euro. Voor duurder huurwoningen boven de 1000 euro maakt hij geen plaats. ,,Die wil niemand hebben. Dat zie je ook aan de huurprijzen die minder hard stijgen.”
De gemeente wil daarbij meer de regie nemen, aldus de wethouder. Een woningbouwregisseur moet meesturen bij projecten, in bestemmingsplannen wil Eindhoven opnemen voor welke doelgroepen en prijzen wordt gebouwd, met ontwikkelaars worden afspraken gemaakt over woningprijzen en een zelfbewoningsplicht voor de kopers, en er zou een bouwfonds moeten komen dat gevuld wordt door ontwikkelaars die bijvoorbeeld alleen dure woningen bouwen. Daaruit zouden projecten met veel betaalbare huizen meegefinancierd kunnen worden.
Met de woningbouwcorporaties wil Torunoglu verder gaan op de vertrouwde voet: afspraken maken om de productie op te voeren, zodat voldaan kan worden aan de groeiende vraag. Daarom kiest hij voor 30 procent sociale woningbouw. Ook middeldure huur tussen de 730 en 950 euro per maand is een belangrijke categorie, aldus de wethouder. Ook daar gaan de corporaties Trudo en Wooninc. een rol spelen. 20 procent van alle nieuwbouw moet in die categorie vallen. Koopwoningen tot 250.000 euro vormen volgens Torunoglu de moeilijkste sectie. ,,De bouwkosten zijn gestegen, grond is schaars en de ontwikkeling is ingewikkeld. Een mogelijkheid is om het Slimmer Kopen-systeem van Trudo ook toe te passen voor grotere woningen. Als anderen daarbij aansluiten levert dat toch al gauw honderden woningen per jaar op.”
Ook de zelfbewoningsplicht moet hier iets doen: minimaal drie jaar moet de koper in een huis gaan wonen. Dat voorkomt dat particuliere beleggers woningen opkopen. ,,Maar dat kunnen we als lokale overheid alleen voor de nieuwbouw regelen, voor de bestaande woningen kunnen we dat niet zelf invullen, daar hebben we het rijk voor nodig. We houden dan ook een pleidooi bij de minister om ons dat instrument te geven.”
Torunoglu benadrukt ook nu weer dat het niet alleen om bouwen in de binnenstad gaat, waar tot 2030 zo'n 5000 woningen gepland zijn. Ook binnen en buiten de Ring zijn er projecten in voorbereiding. Op de rol staan respectievelijk 6500 en 6000 woningen. ,,Ook voor gezinnen. Die willen we echt niet de stad uit jagen door te wijzen op de bouwplannen van de buurgemeenten. Maar voor de echte grote uitbreidingswijk heeft Eindhoven simpelweg geen ruimte meer, al wordt er in de wijken nog genoeg gebouwd voor gezinnen. En we moeten in de binnenstad ook bouwen voor gezinnen. Maar dan moeten we wel zorgen dat er scholen zijn, dat er parken en speelplekken zijn.”
De genoemde getallen van in totaal 17.500 komen niet overeen met bijvoorbeeld Woondeal-cijfers (ambitie en prognose: 25.000 tot 2030) en de aantallen uit de Ontwikkelvisie Centrum (wat is er mogelijk?: 21.000 tot 2040). ,,Dit zijn de plannen die daadwerkelijk op de rol staan”, aldus de wethouder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
UPDATE
Onderzoek toont aan: autoluwe binnenstad voorwaarde voor hoogbouw Eindhoven
EINDHOVEN - Binnen de Ring in Eindhoven is plaats voor maximaal 21.000 woningen. Maar voorwaarde is wel dat het gebied autoluw wordt, zonder doorgaand verkeer. Anders loopt het verkeer in de stad helemaal vast, de hele dag. Ook meer groen en water zijn nodig om de leefbaarheid van een hoogbouwcentrum te garanderen. -
PREMIUM
Vrijwilligers vervoeren al 40 jaar patiënten in het Elkerliek: ‘Praatje over het weer om spanning te breken’
HELMOND - Ze zocht ooit een half uur naar de tweede pantoffel van een man. Tot Elly Heuts in de gaten kreeg dat deze patiënt maar één been had. De meneer hield zich stil. ,,Hij dacht: ‘ik ben benieuwd wanneer ze er achter komt’.” -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Dure huizen Grotelse Heide worden intensief gebruikt; vakantiepark kan doodsteek mooi stuk Bakel worden
BAKEL - Landal Grotelsche Heide in Bakel kan met huizen van bijna 600.000 euro de doodsteek betekenen voor wat eens de prachtigste hoek van onze gemeente was. -
Eindhoven wil hoogbouw van hoge kwaliteit
EINDHOVEN - Hoogbouw in de binnenstad van Eindhoven is broodnodig, om voldoende woningen te bouwen, om de winkels, horeca en voorzieningen in het centrum in stand te houden. Maar de gemeente wil wel hoge eisen stellen aan de kwaliteit van de woontorens en hun omgeving. Zo moet er zeker plaats zijn voor betaalbare woningen en veel groen.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Éen loket corporaties Eindhoven voor middeldure huurwoningen
EINDHOVEN - De woningcorporaties Trudo en Wooninc. starten in oktober ‘één loket’ voor Eindhovense middeninkomens die een huurwoning in de middeldure huurcategorie zoeken. Op termijn hopen de twee in totaal zo'n 2500 woningen te kunnen verhuren voor prijzen tot maximaal 1000 euro.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven