Volledig scherm
burgemeester Jorritsma van Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Eindhoven zoekt problemen in drie wijken

EINDHOVEN - Handiger omgaan met beschikbare informatie en nauwer samenwerken met wijkteams in heel Eindhoven. Dat moet de veiligheid en leefbaarheid voor de inwoners verbeteren. Het staat in het nieuwe beleidsplan veiligheid van de gemeente. 

In de wijken Centrum, Oud-Woensel en delen van Gestel mogen inwoners en instanties in kleinschalige bijeenkomsten de komende maanden zelf duidelijk maken wat de problemen zijn. In het voorjaar volgen dan op maat gemaakte veiligheidsplannen per wijk. ,,Deze drie zijn de kraamkamers voor de aanpak in de hele stad", aldus burgemeester John Jorritsma. Als die werkwijze bevalt, volgt de rest van Eindhoven.

Overlast

Dat je niet te veel cliënten van verschillende hulpinstanties in één straat moet huisvesten, klinkt logisch. Al die problemen op een hoop zouden wel eens voor overlast kunnen zorgen. Toch gebeurt het in Eindhoven soms. Simpelweg omdat er onvoldoende overzicht is waar de cliënten gaan wonen. De gemeente wil dit soort ogenschijnlijk eenvoudig te voorkomen bronnen van overlast sneller waarnemen en verhelpen. Hoe precies is onduidelijk, maar het is een voorbeeld van hoe de gemeente binnen het nieuwe veiligheidsbeleid slimmer gebruik wil gaan maken van al beschikbare gegevens.

Het veiligheidsbeleid was dringend aan verandering toe, bleek deze zomer uit twee onderzoeken door externe bureaus. De afstand tussen de afdeling veiligheid op het gemeentehuis en de teams in de wijken was te groot. Daarnaast werd informatie tussen gemeente en andere instanties onvoldoende gedeeld en werden signalen van criminaliteit niet altijd goed aangepakt. Ook nauwere samenwerking met de wijkteams krijgt nadrukkelijk de aandacht in het nieuwe beleid.

Plan

De gemeente benoemt in het plan zes prioriteiten. Ja, eigenlijk nog te veel, beaamt Jorritsma. Desgevraagd wil hij kwijt dat jeugdcriminaliteit - 'is hardnekkig en echt een probleem in sommige wijken' -, ondermijning - 'betonrot van de samenleving'- en de zogenoemde high impact crimes - woningovervallen en inbraken - bovenaan zijn lijst staan.

De drie proefwijken zijn niet gekozen omdat daar de veiligheidsproblemen het grootst zijn, zegt Jorritsma. Ze bieden elk specifieke mogelijkheden en uitdagingen. Zo kent het centrum heel diverse problemen zoals uitgaanspubliek en coffeeshops. In Oud-Woensel zijn heel wat 'criminele antecedenten' en kan de gemeente over veel gegevens beschikken; het biedt de mogelijkheid om te oefenen met het nuttig inzetten van die informatie. In Gestel wil de gemeente zien wat een enthousiast wijkteam kan bereiken. Daar zijn de gesprekken met inwoners en instanties al begonnen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven