Volledig scherm
De presentatoren van Expeditie Robinson. © ANP

Eindhovenaar en Helmonder nog in race om deelname Expeditie Robinson

EINDHOVEN - Meer dan zestig kandidaten uit deze regio gaven zich op voor het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson. Twee maken nog serieus kans. 

Een Helmonder en een Eindhovenaar samen op een onbewoond eiland. Het zou zomaar kunnen komende zomer. Jorik Benoit en Elroy Lemmens maken namelijk allebei kans om mee te doen aan het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson. Het populaire programma van RTL waarbij deelnemers met minimale middelen vijf weken moeten overleven op een tropisch eiland. 

Bn'ers
Voor het eerst sinds jaren maakt ook het klootjesvolk weer kans om deel te nemen aan het programma. De laatste jaren was dit alleen weggelegd voor bn'ers. Iedereen kon zich de afgelopen weken aanmelden met een video op de website van het programma. De vijftig kandidaten met de meeste stemmen mogen samen met vijftig kandidaten die RTL kiest naar het castingweekend begin april. De beste vier kandidaten mogen daadwerkelijk meedoen aan het programma. 

Meer dan duizend aanmeldingen kreeg RTL. Alleen uit deze regio werden er al 63 filmpjes ingezonden. Spierballentaal over uithoudingsvermogen en overlevingstechnieken overheersen in de promotiefilmpjes. De belangrijkste motivaties voor Benoit en Lemmens zijn echter van een heel andere orde. 

Mooie dingen omarmen
Benoit uit Helmond verloor zesenhalf jaar geleden zijn dochtertje bij haar geboorte. ,,Ik wil haar laten zien dat het goed gaat met papa. Ik weet zeker dat ze meekijkt over onze schouders." De drijfveer van Lemmens uit Eindhoven is zijn moeder die vorig jaar overleed. ,,Sindsdien heb ik meer dan ooit de behoefte om de mooie dingen in het leven te omarmen. Daar past dit wel in." 

Dat Benoit en Lemmens respectievelijk 5826 en 5110 stemmen kregen danken ze voornamelijk aan hun vrienden. "Ik heb niet eens een Facebookaccount", vertelt Lemmens. "Maar vrienden hebben er een gemaakt speciaal voor Expeditie Robinson. Ze hebben mijn auto bestickerd en filmpjes opgenomen met Johan Vlemmix en Alexander Pechtold. Zij bedachten het en ik mocht iedere keer opdraven." 

Uithoudingsvermogen
Lemmens is in het dagelijks leven militair. "Handig als het gaat om overleven en uithoudingsvermogen. Mijn valkuil zal zijn dat ik gewend ben om als team te werken, zoals in het leger. Bij Expeditie Robinson moet je soms ook egoïstisch zijn. Lastig want het zit in mijn aard om mensen te helpen."

Mocht Lemmens het halen dan ziet hij nu al op tegen de traditionele eetproef waarbij deelnemers de meest onsmakelijke gerechten moeten eten. ,,Ik ben geen flauwe jongen maar als er stierenballen en kippenogen voorbij komen, zal ik de knop toch even om moeten zetten." 

Levenservaring
Ook Benoit werd in het zadel geholpen door zijn vrienden. De docent aan het Summa-college kreeg veel stemmen via zijn leerlingen en ook een filmpje met PSV-keeper Jeroen Zoet deed het goed. Met zijn 39-jaar denkt Benoit vooral te profiteren van zijn levenservaring. ,,Fysiek zal ik het soms moeten afleggen maar ik denk dat het mentale veel belangrijker is. Ik denk altijd een paar stappen vooruit." Voor de gevreesde eetproef heeft Benoit geen schrik. ,,Mij mogen ze echt alles voorschotelen want ik eet alles op. Het zit allemaal tussen de oren. Hoe vies het ook is, een ding weet je zeker. je gaat er niet dood aan want dan gaven ze het niet. Ogen dicht en gaan dus."

Het eerste seizoen van Expeditie Robinson ging in 2000 van start. De serie ontleent zijn naam aan het historische verhaal over zeeman Robinson Crusoe die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terechtkomt. Bij Expeditie Robinson moeten 16 mensen op een onbewoond eiland weten te overleven. In wedstrijdverband moeten ze opgedeeld in teams verschillende opdrachten uitvoeren. Het programma bestaat uit wekelijkse uitzendingen en een finale-uitzending. Aan het einde van elke uitzending vallen één of meerdere deelnemers af. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven