Volledig scherm
Henk Krol (50Plus) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP

Eindhovenaar Henk Krol snoeihard over Nashville: 'Ik hoop dat God niet gelukkig is met deze volgelingen’

EINDHOVEN - Henk Krol, oud-hoofdredacteur van de Gaykrant, heeft namens zijn partij 50Plus schriftelijke Kamervragen ingediend over de verklaring tegen homoseksualiteit die door honderden protestantse predikanten en voorgangers is ondertekend. ,,Als God bestaat, hoop ik maar dat hij niet gelukkig is met volgelingen van dat soort”, laat de Eindhovense fractievoorzitter weten op Twitter.

In de zogenoemde Nashville-verklaring - met als ondertitel ‘Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’ - staat onder meer dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Dat stuit veel mensen tegen de borst.

,,Omarm de steun van iedereen die zich uitspreekt tegen deze pijnlijke daad van dwaling”, laat de Bredase politicus Klaas Dijkhoff in een gedicht op Facebook weten. ,,Laat ze maar zeggen dat je liefde onrein is. Laat ze aan elkaar vertellen dat je er eigenlijk niet mag zijn. Laat ze het opschrijven zodat ze daarna kunnen zeggen dat het geschreven staat.”

Verbijsterd

CDA-partijvoorzitter en voormalig predikant Ruth Peetoom twittert: ,,Waar liefde is en zorg voor elkaar, daar is God.” Kamerlid Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren is verbijsterd: ,,Hoe walgelijk en intens verdrietig. Om je kapot te schamen.”

,,Ik ken u als een kundige collega’', richt D66-Kamerlid Rutger Schonis zich op Twitter rechtstreeks tot de SGP’er. ,,Daarom valt uw steun voor de Nashville-verklaring mij zo vies van u tegen. U ontkent hiermee het bestaan van een fundamenteel grondrecht voor vele duizenden Nederlanders.’'

Tekst gaat verder onder deze tweet

‘Schadelijk document’

Dilan Yeşilgöz van de VVD richt haar pijlen op de Vrije Universiteit, waarvan meerdere docenten de verklaring, die vier pagina’s telt, hebben ondertekend. ,,Ik zou graag trots zijn op mijn universiteit. Maar met docenten die deze belachelijke verklaring ondertekenen, wordt dat bijzonder lastig.’'

Astrid Oosenbrug van belangenorganisatie COC spreekt van een ,,schadelijk document voor orthodox-protestante LHBT’ers en een onbarmhartige en ongevoelige actie van de ondertekenaars”. Op sociale media verwijzen mensen naar artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, waarin discriminatie ,,op welke grond dan ook niet is toegestaan”.

Beoordelen

Het Openbaar Ministerie gaat de Nashville-verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid. Op basis daarvan wordt bekeken of er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek komt. Hoe lang het beoordelen gaat duren, is niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven