Volledig scherm
Sarah Papenheim en de arrestatie van Joël S. op het station van Eindhoven. © Erik van der Heijden © Erik van der Heijden

Eindhovenaar Joël S. veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs voor doodsteken studente Sarah Papenheim

EINDHOVEN/ ROTTERDAM - De 24-jarige Joël S. is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging door de rechtbank van Rotterdam voor het doodsteken van de Amerikaanse studente Sarah Papenheim. Hij is vrijgesproken van moord, maar heeft bekend dat hij zijn 21-jarige huisgenote doodstak in het studentenhuis in Rotterdam op 12 december vorig jaar. Verslaggever Folkert van der Krol is aanwezig in de rechtbank en doet live verslag.

Sarah Papenheim werd eind vorig jaar met 27 messteken om het leven gebracht in haar studentenflat in Rotterdam-Kralingen. Sarah werd in haar buik, hals, nek en rug gestoken. S. heeft het dodelijke misdrijf bekend, maar hij zou uit noodweer hebben gehandeld. Hij heeft verklaard op de fatale dag door Sarah te zijn aangevallen. Ook zei hij zich niks meer van de steekpartij te kunnen herinneren en niet te weten waarom hij de jonge studente doodstak. In de maanden ervoor ging het slecht met hem en had hij last van hallucinaties. 

Doodslag

Volledig scherm
De 21-jarige Sarah Papenheim uit de Amerikaanse staat Minnesota werd tijdens een ruzie in haar Rotterdamse studentenkamer is doodgestoken. Haar moeder reist voor iedere rechtszaak tegen de verdachte Joël S. naar Rotterdam. © Privéfoto

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens doodslag. Voorbedachten rade achtte het OM niet bewezen, daarom werd vrijspraak gevraagd voor de aanklacht van moord. De advocate van S. pleitte voor alleen een psychiatrische behandeling, omdat S. volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. De aanklager gaat ervan uit dat S. verminderd toerekeningsvatbaar was. Volgens deskundigen lijdt de oud-muziekstudent aan complexe mentale stoornissen. 

De maanden voor de steekpartij ging S. zich steeds vreemder gedragen en Papenheim werd bang van hem. Zij had daar - net als een andere vriendin van S. - contact over met de hulpverlening. In een onderzoek hiernaar werd onlangs geconcludeerd dat de hulpinstanties niets valt te verwijten.

Advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Sarah bijstaat liet eerder al weten dat de moeder bij alle rechtszaken over haar dochter aanwezig zal zijn. Zoals bij elke zitting tot nu toe is zij ook nu weer vanuit de Verenigde Staten naar Nederland gevlogen.

Volledig scherm
Rechtbanktekening van de verdachte Joël S., gemaakt tijdens een eerdere zitting in de rechtbank van Rotterdam. © Eric Elich

In samenwerking met indebuurt Eindhoven