Bij het CKE worden oudere Turken geïnterviewd voor een documentaire over de eerste generatie Turken in Eindhoven. Wethouder Torunoglu (midden) is er ook met zijn dochtertje Niva. Staand filmmaker Emre Kalender.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij het CKE worden oudere Turken geïnterviewd voor een documentaire over de eerste generatie Turken in Eindhoven. Wethouder Torunoglu (midden) is er ook met zijn dochtertje Niva. Staand filmmaker Emre Kalender. © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijnen

Eindhovenaar maakt film: Hoe leefde de eerste generatie Turken?

EINDHOVEN - Hoe leefden de eerste Turken hier, toen ze vanaf 1959 als gastarbeider naar Eindhoven kwamen? Filmmaker Emre Kalender maakt er een documentaire over.

Het was best pijnlijk, vinden de jonge Turkse filmmaker Emre Kalender (30) en zijn producente Sophia Shahrjerdy (25), beiden uit Eindhoven. Ze zochten naar documentatie over de eerste Turkse gastarbeiders in de stad. Wat ze vonden? Een paar cliché-foto's van schoenen op een trap, en verder bijna niks. Reden te meer om een documentaire te maken over het leven van de eerste generatie Turken in Eindhoven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven