Volledig scherm
Marco Roeloefs (midden) en zijn nieuwe band STAVAST. © Patrick Spruytenburg

Eindhovenaar Marco Roelofs wil 'iets moois neerzetten' met nieuwe band STAVAST

EINDHOVEN - Eindhovenaar Marco Roelofs, die naam maakte met de Limburgse punkgroep de Heideroosjes, heeft een nieuwe  rockband geformeerd: STAVAST. Daarmee lanceert hij vrijdag 10 maart zijn debuutalbum.

Vijf jaar nadat Marco Roelofs en zijn succesvolle band de Heideroosjes ermee stopten, verschijnt het titelloze debuutalbum van zijn nieuwe Nederlandstalige rockband STAVAST. Stilzitten heeft de geboren Horstenaar,  die nu in Eindhoven woont, in de tussenliggende tijd echter nooit gedaan. Nog geen week. Roelofs: ,,Ik had in mijn totaal belachelijke controledwang bedacht dat, wanneer we met de Heideroosjes zouden stoppen, ik een theatershow klaar moest hebben die ik 70 keer zou gaan spelen. Toen ontstond de situatie dat we met de Heideroosjes afscheid namen met twee shows in de AB in Brussel, iedere avond volle bak met 2200 mensen, en ik letterlijk zes dagen later in Theater Walhalla in Rotterdam stond, voor nog geen 100 mensen, zittend in stoelen en me aankijkend met een blik van 'Okee... en nou?' Ik was gewoon de weg kwijt toen."

Ondertussen heeft de zanger de weg weer gevonden, die hem onder meer naar Eindhoven leidde. Sinds een jaar is hij inwoner van de stad. Zijn aanstelling als programmeur van de Effenaar in november 2015 betekende een grote stap op het juiste pad. Roelofs: ,,De Effenaar heeft mij structuur gebracht, wat in mijn leven wel wenselijk was. Toen de Heideroosjes stopten, belandde ik in een zwart gat, met alle dingen die daarbij horen: drank, drugs en stuurloos. De Effenaar heeft me mede weer op de rails getrokken. M'n leven is weer steady nu."

Kaal
Die fase van stuurloosheid gaf Roelofs indertijd vorm met Kaal, de theatershow waarmee hij direct na het slotakkoord van de Heideroosjes startte. Ook zijn soloalbum en zijn boek, beide in dezelfde periode verschenen, dragen die titel. Roelofs: ,,Het is een woord dat ik vaak gebruikte toen ik met de Heideroosjes stopte. Het staat voor mij symbool voor het einde, voor rouw en voor verdriet. Ik voelde me kaal. Ik werd ook kaal: ik had altijd een hanenkam, die viel letterlijk uit. Symbolisch voor het verdwijnen van m'n jeugd. Allemaal zelfmedelijden, en 'kaal' was het woord dat daarbij hoorde."

Quote

Met STAVAST heb ik een stap naar het midden gezet. Het gaat weer richting de punk, maar er staan ook een paar rustige nummers op de plaat.

Marco Roelofs

Hij benoemt het zelf niet, maar het zou ook als synoniem opgevoerd kunnen worden voor de manier waarop Roelofs zijn liedjes indertijd in de theaters bracht: volledig uitgekleed, met als enige begeleiding zijn akoestische gitaar en die van zijn muzikale kompaan Robin Baard, tevens bandlid van STAVAST. Een groot contrast met de keiharde punk van zijn eerste band. En zoals hij inmiddels in zijn dagelijkse leven een balans heeft gevonden, is dat met STAVAST ook op muzikaal vlak het geval. Roelofs: ,,Met STAVAST heb ik een stap naar het midden gezet. Het gaat weer richting de punk, maar er staan ook een paar rustige nummers op de plaat. Die wilde ik er per se op hebben. Aan die nummers heb ik best lang zitten sleutelen, omdat ze ver van mijn gebruikelijke idioom afliggen. Daar zit voor mij de groei, ik wil me graag ontwikkelen."

Niet met minder genoegen nemen
Aan ambities geen gebrek bij Roelofs, ook al kosten die hem persoonlijk geld, iets wat met de Heideroosjes niet het geval was. Roelofs: ,,Ik wil niet met minder genoegen nemen. Dat vertaalt zich erin dat ik in een studio wil opnemen, met goede muzikanten wil werken, niet bezuinig op artwork, een geluidsman meeneem naar shows, en al dat soort zaken. Die kosten mij allemaal geld, ik toer te duur voor hoe groot het bandje is. Eigenlijk kan dat helemaal niet, maar ik wil iets moois neerzetten."

STAVAST presenteert zijn titelloze debuutalbum vrijdag 10 maart bij poppodium Grenswerk in Venlo. Voorprogramma: I Against I. Aanvang: 20.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven