DAF rallyrijders David van Lennep (links) en Peter Hissink
Volledig scherm
DAF rallyrijders David van Lennep (links) en Peter Hissink

Eindhovens automerk DAF centraal in tv-uitzending ‘Andere Tijden’

EINDHOVEN - DAF, de door de gebroeders Van Doorne in de jaren vijftig in Eindhoven ontwikkelde personenauto,  staat woensdag 13 november centraal in de uitzending van het tv-programma Andere Tijden op NPO 2. Aanvang 21.20 uur. 

Het  automerk ging jarenlang gebukt onder een wat suffig imago en werd in de volksmond  ook wel ‘truttenschudder met jarretelaandrijving’ genoemd. Die benaming verwees naar de schuddende beweging die het autootje maakte bij het wegrijden én het gebruik van rubberen aandrijfriemen.  

Deelname aan diverse rally’s en races moesten dat beeld doen veranderen. Ook reed DAF in 1968 met twee teams mee in de non-stop monsterrit van Londen naar Sydney, tussen merken als Porsche, Ford, Mercedes en Volvo. Zonder noemenswaardige  problemen haalden beide teams de eindstreep. 

Rallyrijders

In de uitzending komen twee rallyrijders van toen, David van Lennep en Peter Hissink, opnieuw in actie met hun perfect geconserveerde DAF 55. Ook een Haagse fan op leeftijd (80) komt aan het woord, evenals ruimtevaartdeskundige Piet Smolders die de rit Londen-Sydney vanuit een Dakota DC-3 volgde. 

David van Lennep (links) en Peter Hissink.
Volledig scherm
David van Lennep (links) en Peter Hissink. © RV

In samenwerking met indebuurt Eindhoven