Volledig scherm
© xxx

Eindhovens bureau wil nieuw leven blazen in lege boerderijen

EINDHOVEN - De Blauwe Campus is een werk-, woon- en landbouw-enclave die bureau Beeckk uit Eindhoven op wil zetten, ergens in de regio, in een leeggekomen boerderij.

Wat te doen met al die boerderijen die leeg komen te staan in het buitengebied van de regio? En hoe moet het eigen ruimtegebrek in het Klokgebouw op Strijp-S opgelost worden? Die twee vragen leidden bij ruimtelijk adviesbureau Beeckk Ruimtemakers tot een opmerkelijk idee: de Blauwe Campus. Dat is een combinatie van meerdere bedrijven die werken rond het erf van een - liefst fraaie - oude boerderij. Ook kan er plaats zijn voor wonen en landbouw. "Misschien kan de boer die er stopt met zijn bedrijf nog een rol spelen daarbij", zegt Hans van den Biggelaar van Beeckk.

Het bedrijf, dat zetelt op de vijfde verdieping van het Klokgebouw op Strijp-S groeit. Reden voor Beeckk om een vestiging in Rotterdam te starten. Drie teamleden starten daar een nieuwe cel. Ook voor de overblijvende groep van twaalf is de ruimte die het bureau in 2008 betrok te klein. Een zoektocht naar nieuwe huisvesting leverde niks op. "We zijn geen bedrijf voor een kantoor op Fellenoord. We zoeken meer een vrijplaatsachtige omgeving. Dat soort ruimtes is er niet meer in Eindhoven. En wat er is, zoals het Campina-terrein, wordt commercieel ontwikkeld. De echte pioniers schuiven naar de rand van de stad, zoals Sectie C in Tongelre", aldus de inwoner van Breugel.

Maar al denkend over de wensen kwamen Van den Biggelaar en zijn mensen ook op hergebruik van leegkomende agrarische bedrijven. "Die leegstand kan tot een rommelig buitengebied en verpaupering leiden. En het draagvlak voor voorzieningen als bibliotheken of kinderopvang in de dorpen valt weg. Wij dachten dat je er een nieuwe economie onder moet leggen. Vergelijk het maar met het vertrek van Philips, dat bood ook een kans voor Eindhoven. Boerderijen kunnen de mogelijkheid bieden voor een groep ondernemers die letterlijk en figuur de ruimte willen. Daar ligt een kans voor het bureau, dachten wij", aldus Van den Biggelaar.

Koffiedrab

En zo kwam het idee op van de Blauwe Campus. Blauw, naar de kleur van de circulaire economie. ,,Vaak denk je dan aan elkaars afvalstromen gebruiken, koffiedrab om oesterzwammen te kweken, maar dat blijkt in de praktijk nog lastig genoeg. Wij gaan voor een circulaire gebiedsontwikkeling: de boerderij wordt hergebruikt, de te gebruiken bouwmaterialen zoals hout van populieren zouden we zelf kunnen kweken, het eigen afvalwater kunnen we zelf zuiveren, de energie zelf opwekken en e-bikes en -auto's kunnen we delen."

De campus in de titel verwijst volgens Van den Biggelaar naar de 'community', een gemeenschap van bedrijven die samenwerken op de locatie. Beeckk zoekt partners uit verschillende sectoren die het plan mee willen invullen, met sommige wordt al gepraat. Voorbeelden zijn er wel, al liggen die niet in het buitengebied of in de regio: Blue City in Rotterdam, de Tuin van BRET in Amsterdam-Sloterdijk en Het hof van Cartesius in Utrecht.

Wat zoeken ze dan? ,,Liefst een karakteristieke boerderij die als centrale ontmoetingsplek met gezamenlijke voorzieningen kan dienen. Daar omheen bijgebouwen, stallen of ruimte voor eigen units van deelnemende bedrijven."

Lastig

Het blijkt nog lastig genoeg om iets te vinden. ,,Misschien is het probleem nog niet groot genoeg. Veel boeren gaan nog door tot 2021, dan loopt de gedoogconstructie van de provincie af. Daarom proberen we in contact te komen met boeren die willen stoppen. Ons initiatief kan een nieuwe mogelijkheid bieden."

Een uitdaging is nog wel de juridische bottleneck van het bestemmingsplan. ,,Als gemeenten alleen zien dat ons plan 'niet past in het bestemmingsplan', dan is het niet haalbaar. Ze moeten snappen dat wij iets toevoegen aan het gebied."

Al realiseert ook Van den Biggelaar zich wel dat het stedelijk hergebruik van agrarisch vastgoed niet dé redding is voor het buitengebied. ,,Nee daarvoor moet er veel meer gebeuren, maar het kan wel als voorbeeld dienen voor wat je zou kúnnen doen."

Volledig scherm
Hans van den Biggelaar van Beeckk zoekt plek op het platteland. © Fotopersburo van de Meulenhof bv
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven