Volledig scherm
stockadr stockpzc geld prijs © Thinkstock

Eindhovens college heeft gefaald, vindt VVD

EINDHOVEN - Coalitiepartijen blijven het Eindhovense college van B en W wel steunen, ondanks onverwacht groot tekort.

,,Eigenlijk zou het hele college van B en W weg moeten. Want dit tekort is een ongelofelijk groot probleem. Er wordt niet krachtig genoeg gestuurd", zegt Hans Rozendaal van Eindhovens grootste oppositiepartij VVD. ,,Vanaf oktober weten B en W al dat het uit de klauwen loopt. Ik vind het heel raar dat ze nu pas gaan uitzoeken waar dat aan ligt." Zorg en bijstand blijken de stad structureel 39 miljoen euro meer te kosten dan verwacht. Het totaaltekort over 2016 blijft nog beperkt tot 14,6 miljoen, maar over dit lopende jaar zou dat al veel hoger kunnen uitvallen.

In Venlo leidde een onverwacht hoog tekort op zorg en bijstand deze week tot het aftreden van twee wethouders, maar zo ver komt het in Eindhoven niet. VVD'er Rozendaal zal er niet om vragen. ,,Waar haal je andere wethouders vandaan, zo kort voor de verkiezingen?" De coalitiepartijen D66, PvdA, GroenLinks en SP zeggen stuk voor stuk hetzelfde: ,,We zijn benieuwd met welke oplossingen het college in juni komt."

Oppositieparij CDA is erg geschrokken. ,,Had het college de raad niet eerder kunnen informeren", vraagt Linda Hofman zich af. Anders dan de VVD gelooft het Ouderen Appèl Eindhoven niet dat er een te ruimhartig sociaal beleid is gevoerd. Fractievoorzitter Dré Rennenberg: ,,Het echte probleem is dat de gemeente jarenlang heeft lopen potverteren." Leefbaar Eindhoven vindt dat de raad wakker moet worden. Eddy de Beaumont: ,,Als het niet blijkt te werken, dan moet je ingrijpen."

Veel gemeentes hebben moeite om rond te komen met het budget voor zorg. De kosten zijn ook moeilijk in de hand te houden: de gemeente betaalt wel alles, maar bepaalt niet alles. Ook huisartsen en specialisten kunnen vaststellen dat een kind (relatief dure) jeugdzorg moet krijgen. De gemeente Eindhoven is met hen in gesprek hierover, maar het is de vraag of dat leidt tot minder doorverwijzingen.

Lees ook de analyse.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven