Volledig scherm
Grote drukte en veel mobieltjes tijdens Glow in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eindhovens festival GLOW: alles over voor het perfecte plaatje

EINDHOVEN - Spiegelreflexcamera’s, statieven, sluitertijden of gewoon selfie’s: GLOW is ieder jaar het walhalla voor wie van fotograferen houdt. „Je moet wat over hebben voor het perfecte plaatje.”

Terwijl aan de ene kant een oudere man het statief voor zijn spiegelreflexcamera uitklapt, staan aan de andere kant van het kunstwerk drie pubers. Het trio maakt in opdracht van school een vlog, gewoon met een mobieltje. Een van drie wordt gefilmd terwijl hij over het lichtproject aan de Stationsweg vertelt. Daarna begint hij te springen om het te ‘activeren’. „Het werkt niet, man. Ik snap er niks van”, roept hij hijgend terwijl zijn klasgenoot rustig doorfilmt.

Het is een botsing van generaties, hobbyfotograaf versus hobbyvlogger. Maar beiden hebben tijdens GLOW als missie om de Eindhovense lichtkunst te vereeuwigen. En ze zijn zeker niet de enige. Er wordt wat afgesjouwd met statieven en camera’s. Ook al moet er voor de zekerheid ook een paraplu mee, hangt er op de rug een baby in een buidelzak en wordt er een kinderwagen voortgeduwd.

Schuifeltempo

GLOW is zaterdagavond een halfuur onderweg, het enige halfuurtje dat je in je eigen tempo rond kan lopen. Want bij de Blob is ‘ie daar ineens: de drukte. De massa bepaalt plotseling welke kant je als bezoeker opgaat en in welk (schuifel)tempo. Gelukkig maar voor eventjes. Dankzij barretjes, foodtrucks en kleinere lichtprojecten kiest iedereen binnen de route al snel zijn eigen weg.

De route passeert bij woontoren De Regent een cirkel van zwaailichten. Henri van Avezaath probeert het vast te leggen. Eerst met de camera, daarna met de telefoon. „Voor Instagram”, legt hij uit. De Delftenaar is voor het eerst op GLOW. Hij geniet. „Fotograferen draait toch vooral om spelen met licht. Nou ja, als je dat ergens kunt, is het wel op een lichtfestival.”

Vlammen

Het publiek is iets verderop meer onder de indruk van de vuurkorven van het project Sonos Ignita. De vlammen ‘dansen’ hier op de beats. Wie niet direct aan het hek staat, probeert met een gsm over de massa heen te filmen om toch een glimp op te vangen. Al die mobieltjes in de lucht vormen samen een soort mozaïek van vuur. Als de vlammen doven, klinkt er na de Blob voor de tweede keer een applausje.

Volledig scherm
Bij het vuur op beats wordt veel gefilmd met mobieltjes tijdens GLOW. © ED

De volgende halte is de moskee aan de Willemstraat. Ben Wassink staat met zijn statief op een van de vluchtheuvels op het kruispunt, voor en achter hem flitsen de auto’s voorbij. “Dit is de enige plek van waar ik de moskee goed kan fotograferen”, verontschuldigt de Deurnenaar zich. „Wat kan ik zeggen? Je moet wat over hebben voor het perfecte plaatje.”

Volledig scherm
Ben Wassink bij de moskee tijdens GLOW. © ED

Bataljon

Van de moskee naar de kerk. De Catharinakerk is dankzij het licht omgetoverd tot een explosie van kleur. Bovenop de trappen maken drie moslima’s een selfie. Hun felgekleurde hoofddoeken passen perfect in het decor. Ondertussen staat om de hoek een klein bataljon aan camerastatieven opgesteld. Ook de zijkant van de kerk wordt vanachter de lens op waarde geschat.

Drie van de fotografen vormen Les Quatre Faces, een fotoclub uit de buurt van Roosendaal. Wie van de drie is de beste? De twee mannen wijzen naar de dame. Petra Huijsmans verdient dan ook haar brood met fotografie. Sportfotografie. In september zat ze nog in Noorwegen. „Het WK wielrennen”, verduidelijkt ze. „De Nederlanders wonnen vijf medailles, dus er viel genoeg te fotograferen.”

Het is nogal een overstap: van de gouden medaille van Tom Dumoulin naar de Catharinakerk in Eindhoven. Totaal verschillend, beiden bijzonder. GLOW is volgens het trio ideaal om te experimenteren. „Je klooit een beetje met de instellingen, met de sluitertijd. Net zo lang tot je de perfecte foto hebt”, vertelt Adri van Kalmthout.

Het trio beweegt zich voorzichtig richting de attractie op het Stadhuisplein. Halverwege wordt de Catharinakerk alsnog vanuit de zoveelste hoek vereeuwigd. „Ik denk dat we op zo’n avond wel een fotootje of vijfhonderd maken”, zegt Jan de Veth. „Dat kost tijd, ja. In al die jaren hebben we nog nooit de gehele route uitgelopen.”

Volledig scherm
Fotoclub Le Quatre Faces bij de Catharinakerk tijdens GLOW. © ED

Hemel

Op het Stadhuisplein hebben de bezoekers oog voor de rijen van lampen die vanaf de vier zijdes van het plein de lucht in schijnen. Bij de meeste bezoekers duurt het even voordat ze doorhebben dat het spektakel zich boven hun hoofd afspeelt. Daarna worden de mobieltjes gericht op de hemel. Zonder succes. Met een doorsnee smartphone zijn de lichtbanen onmogelijk vast te leggen.

Dus gaan de mobieltjes terug in de zak en wordt er voor de verandering gewoon gekeken. Je zou het soms bijna vergeten. Kijken, luisteren, voelen. En vooral genieten.

Doe mee met de Glow fotowedstrijd

Poll

Glow moet helemaal gratis zijn

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
2889 stemmen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven