Volledig scherm
Michelle Verhoeks kreeg een Wing Award voor Beste Brabantse Talent uitgereikt door acteur Frank Lammers, die even daarvoor zelf de Prins Bernard Cultuurprijs had gekregen. Van Verhoeks was op het filmfestival haar nieuwe korte animatie 'Diep' te zien. Rechts presentator van de awardshow Leon van der Zanden. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eindhovens Film Festival trekt weer meer bezoekers

EINDHOVEN - Ramon Etman, directeur van het Eindhovens Film Festival, is een tevreden mens. De zevende editie is zondag met succes afgerond.

Vijfhonderd bezoekers meer dan vorig jaar, toen drieduizend mensen de weg naar de vertoningen wisten te vinden. ,,Dit jaar waren er minder programmaonderdelen", zegt hij. ,,Dus per saldo werden de films beter bezocht. Mensen weten de weg te vinden naar bijzondere films, zoals 'From the Snow-Covered Hill' waar de Eindhovense animatiestudio Matte! Nande? acht jaar aan gewerkt heeft."

Hij is ook te spreken over de samenwerking met bioscoop VUE, en met het TAC waar vooral workshops en lezingen gehouden werden. ,,Als je bedenkt dat we in 2010 begonnen zijn met een zaaltje van dertig stoelen kun je stellen dat we flink gegroeid zijn. We krijgen meer inzendingen, die bovendien van hogere kwaliteit zijn. We kunnen Eindhovense makers presenteren. Er komen bezoekers over de vloer uit Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland.

Breder publiek

Bijzonder aan het festival is dat we op plaatselijk, nationaal én internationaal niveau opereren. Door die drie locaties is het ook steeds meer een festival voor de stad geworden. We bereiken een breder publiek. Zeker door in VUE films te vertonen. Daar gaan mensen normaal gesproken heen om grote films te zien. Nu konden ze er ook kennismaken met de 'kleinere' films. Hier in het NatLab hebben we verschillende programma's gehad die uitverkocht waren, zoals het blok Culture Clash op zaterdag."

Een opvallende film in Culture Clash was 'Boer Peer', over een man van ver in de negentig die al zestig jaar in zijn eentje een boerderij bewoont op het Brabantse platteland. Regisseur Daan Jongbloed maakte een portret van veertig minuten, waarin hij je binnenloodst in de leefwereld van een man die geen radio heeft omdat hij bang is dat 'de moffen' hem daarvoor zullen straffen wanneer ze terugkomen. De boerderij heeft geen warm water, alleen een houtkacheltje als verwarming, en ze raakt langzamerhand in verval. Er is geen muziek in de film, alleen de geluiden die bij de omgeving horen. Loeiende koeien, de wind die door kale takken waait.

Boer Peer

Jongbloed kreeg voor 'Boer Peer' de prijs voor de beste documentaire. De prijs voor Beste Brabants Talent ging naar Michelle Verhoeks voor haar korte animatiefilm 'Diep'. De prijs werd uitgereikt door acteur Frank Lammers, die even daarvoor zelf de Prins Bernard Cultuurprijs 2017 had gekregen (t.w.v. tienduizend euro). De prijs voor de beste film was voor 'Chocolate Wind' uit Rusland. Tot beste acteur en actrice werden verkozen Emmet Kelly ('Lost Memories') en Jessica Barden ('Sweet Maddie Stone').

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven