Volledig scherm
De winnaars van de Chivas Venture met Jalila Essaïdi (vijfde van links). © Chivas

Eindhovens Mestic eindigt op de tweede plaats in Chivas wedstrijd

EINDHOVEN - De Eindhovense Jalila Essaïdi heeft 200.000 dollar gewonnen in de Chivas Venture. Whiskymerk Chivas Regal bedacht de internationale competitie voor sociale en duurzame ondernemers. Zevenentwintig finalisten pitchten hun idee voor een te verdelen geldbedrag van een miljoen dollar. Met Mestic, haar bedrijf waarmee ze textiel maakt van koeienmest, eindigde Essaïdi als tweede in de finale die donderdagavond plaats vond in Amsterdam. Het geld gebruikt ze voor het opschalen van haar bedrijf.

Mest als basis voor een nieuwe economie. Dat is de visie die Essaïdi heeft met Mestic, de eerste methode die cellulose uit koeienmest omzet in duurzame materialen zoals textiel. Onder het motto ‘We want to create a world where people give a shit about the planet’, wil Essaïdi van Mestic de wereld op grote schaal veranderen door op een groenere en eerlijkere manier kleding te produceren. Essaïdi pakt hiermee zowel de bio- als mode-industrie aan; twee industrieën die allebei een enorme invloed hebben op onze natuurlijke omgeving: de aarde, het water en de lucht.

Scale-up

Essaïdi reageerde na de finale: ‘Ik ben overdonderd, echt fantastisch. Ik heb hier heel hard op gehoopt en vooral keihard voor gewerkt, maar dit had ik nooit durven dromen. Als runner-up in de Chivas Venture finale en door het binnenslepen van 200.000 dollar kan ik een scale-up op heel korte termijn, hopelijk nog dit jaar, realiseren. Uiteindelijk is onze ambitie om een eerste fabriek te openen en op grote schaal mest te verwerken tot cellulose.’ 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven