Oscar van der Vleuten (links) en Mees Boeijen van Skotty.
Volledig scherm
Oscar van der Vleuten (links) en Mees Boeijen van Skotty. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eindhovens platform om snel en veilig bestanden uit te wisselen

EINDHOVEN - De Eindhovense start-up Skotty heeft een platform ontwikkeld waarmee je bestanden real time, snel en veilig van A naar B kunt sturen, zonder bang te zijn voor hackers.

Wanneer nu via de mail een bestand wordt verstuurd,  komt dat terecht op een mailserver, waar het staat te wachten tot de ontvanger het er vanaf haalt. Met Beam, het product van Skotty wordt een bestand pas verstuurd wanneer de ontvanger daar om vraagt", legt Mees Boeijen (22) uit. Hij vergelijkt bestaande diensten waarmee je grote bestanden kunt versturen met een bezorgdienst die het pakket gewoon voor de deur legt. „Terwijl wij het pakketje direct afgeven aan degene aan wie het geadresseerd is. Dat is veel veiliger, want dan wordt de kans heel klein dat het in handen van anderen komt. Maar mocht het toch gebeuren, dan kun je in ons geval niets met dat bestand. Wij werken met end-to-end encryption, dus de zender en de ontvanger zijn de enigen die de inhoud ervan kunnen lezen." 

Quote

Je kunt het vergelij­ken met het teleporte­ren uit Star Treck. Beam me up Scotty.

Oscar van der Vleuten van Skotty.

Hoe Beam werkt? Daar kan hij kort over zijn. „Bij de zender worden bestanden in kleine stukjes verdeeld die allemaal los van elkaar worden verstuurd. De ontvanger krijgt als het ware een sleutel waarmee hij al die stukjes kan binnenhalen en samenvoegen." „Je kunt het vergelijken met het teleporteren uit Star Treck. Beam me up Scotty", lacht compagnon Oscar van der Vleuten (22). „Vandaar de naam." 

De originele Star Treck-serie is van ver voor zijn tijd.  Maar toen hij tijdens de afwas zijn vader vertelde waar hij aan werkte, maakte die de vergelijking. En daarmee waren de naam van het bedrijf en het programma geboren.

Van der Vleuten en Boeijen ontwikkelden al tijdens hun opleiding aan Sint Lucas een simpel platform waarmee studenten onderling elkaar bestanden konden sturen. „Omdat je het makkelijk kon bedienen, werd er goed gebruik van gemaakt", zegt Van der Vleuten. „De eenvoud maakte het aantrekkelijk, dus dat was nu ook het uitgangspunt.” Ruim een jaar hebben de twee aan Beam gewerkt. „We hebben de technologie en software zelf ontwikkeld. 

Het programma is bedoeld voor bedrijven, we richten ons in eerste instantie op de juridische sector. Komende maand wordt Beam getest door een internationaal juristenkantoor. Met hun feedback kijken we hoe we het platform verder kunnen optimaliseren. In februari hopen we zover te zijn dat het de markt op kan. Het is de bedoeling dat we dat zelf gaan doen, maar ook via IT-servicebureaus kunnen bedrijven de software huren voor een bepaalde periode." 

Nieuwe wet

Qua timing had Skotty het niet beter kunnen doen. Want in mei 2018 wordt de nieuwe GDPR-wetgeving van kracht in de EU. „De General Data Protection Regulation is een nieuwe, strenge gegevensbeschermingswet die op 25 mei 2018 in werking treedt. Vanaf die datum geldt dezelfde privacywetgeving in de gehele Europese Unie. De wet heeft als doel alle privacygevoelige gegevens die organisaties bezitten te beschermen. Organisaties zullen niet alleen aan de de GDPR moeten voldoen, ze zullen ook moeten aantonen dat ze maatregelen hebben getroffen. Dus we verwachten dat er veel animo zal zijn voor Skotty." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven