Frank Lenders met Atilla, een Amerikaanse zeearend: ,,Er is hier nog veel werk te verzetten.”
Volledig scherm
Frank Lenders met Atilla, een Amerikaanse zeearend: ,,Er is hier nog veel werk te verzetten.” © Jean Pierre Reijnen/Fotomeulenhof

Eindhovens vogelpark Falconcrest hoopt op verhuizing in april

EINDHOVEN - Hij heeft nog veel werk voor de boeg, maar Frank Lenders heeft toch goede hoop dat hij in april volgend jaar zijn Falconcrest op een nieuwe plek kan heropenen.

Met de naderende verhuizing naar een pand van de gemeente aan de Eindhovenseweg 44 komt een eind aan een al jaren slepende netelige kwestie: de huisvesting van Falconcrest. Nu nog zit dat roofvogelpark in een oude boerderij op Bokt 18. Lenders verzorgt hier shows, demonstraties en workshops, fokt vogels en produceert leren valkerijbenodigdheden. 

Omwonenden lopen al langere tijd te hoop tegen het vogelpark. Klachten gaan vooral over parkeer- en geluidsoverlast. Lenders is de verwijten zat. Volgens hem zorgden geruchten in de buurt er ook voor dat vorig jaar de politie bij hem plotseling op de stoep stond: ,,Ze dachten dat ik hier een hennepkwekerij runde.” 

Ambtelijke molens

Later dan hij had verwacht en gehoopt -volgens Lenders het gevolg van traag draaiende ambtelijke molens-  startte hij in mei de verbouwing van het door de gemeente toegewezen pand, op tweehonderd meter afstand van zijn huidige onderkomen. Het liefst had de Eindhovenaar het woonhuis en de schuur erachter aangekocht, maar dat bleek financieel geen haalbare kaart. Lenders pacht het perceel en de gebouwen nu van de gemeente, in elk geval voor tien jaar. 

De vogelman, die in 2008 neerstreek in het buitengebied tussen Eindhoven en Son, kijkt uit naar de verhuizing. ,,Ik denk dat we hier veel beter zitten. Er zijn weinig omwonenden die last van ons kunnen hebben.” Zelf neemt hij het opknappen van de gebouwen -op het stucwerk na- ter hand. ,,Er is nog veel werk te verzetten. De afgelopen twee maanden ben ik zowat dag en nacht bezig.” 

Over de toegezegde medewerking van de gemeente is hij alleszins tevreden. ,,Zij zorgen ervoor dat er een hekwerk rondom het terrein komt, egaliseren de grond en ook nemen ze de vervanging van het dak van de schuur voor hun rekening. Daar ligt nu asbest op.” In die schuur komt onder meer een kantine en de receptie. Ook bouwt Lenders nieuwe volières voor de veertig tot vijftig vogels die Falconcrest rijk is: valken, haviken, uilen en arenden waaronder ook Atilla, een indrukwekkende Amerikaanse zeearend.   

Bedrijventerrein

De vooruitzichten voor de langere termijn blijven ongewis. Een mogelijke bedreiging vormt de uitbreiding van bedrijventerrein Esp. ,,Het zou doodzonde zijn als dat gebeurt. Dit is het mooiste stukje natuur in Eindhoven. En dat zeg ik echt niet omdat ik hier straks kom te zitten.” 

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven