Eindhovense adoptievader en -zoon reizen naar Colombia voor nieuw televisieprogramma
EINDHOVEN - Hij wist nog precies waar vroeger de kabouters in het weeshuis stonden. Raul Jonkers uit Eindhoven ging met zijn adoptievader Frits terug naar Colombia voor het televisieprogramma Eindelijk Thuis.
Het is een lieflijke scène in de eerste uitzending van het nieuwe televisieprogramma Eindelijk Thuis. Raul Jonkers bezoekt het weeshuis in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá dat hem negen maanden lang onderdak bood. Hij herkent de tuin, zijn vroegere slaapzaal en stelt een vraag aan Concepción, een vrouw die hem zo'n 27 jaar geleden verzorgde. ,,Op deze kast stonden toch kabouters?" Concepción knikt en Raul weet dat zijn jeugdherinnering klopt. Een belangrijk gegeven voor de Eindhovenaar die op vierjarige leeftijd door Frits Jonkers en diens inmiddels overleden ex-vrouw Mimi ter adoptie bij het weeshuis werd opgehaald.
Zo lieflijk als de scène in de uitzending die maandag om 21.15 uur op televisie komt, is het verhaal van Raul en Frits verder niet. Raul werd op zijn tweede door een politieman gevonden op een straathoek in Bogotá en naar een ziekenhuis gebracht. Ouders onbekend. Raul was er slecht aan toe. Een jaar later namen Frits en Mimi Jonkers hem mee naar Deurne, weer later verhuisde het gezin naar Eindhoven.
De adoptie van Raul ging niet over rozen, om het kalmpjes uit te drukken. Raul bleek onhandelbaar, vernielde huisraad, sloeg zijn vader een keer 'van de wereld', raakte verslaafd. ,,Zwaar moeilijk opvoedbaar", wordt het in de uitzending genoemd. Zo zwaar moeilijk opvoedbaar was Raul dat hij vanaf zijn elfde drie jaar in een Limburgs internaat werd ondergebracht. Het leidde tot een vertrouwensbreuk tussen adoptieouders en -kind.
Je legt je hele ziel en zaligheid bloot.
Frits Jonkers
Het hele verhaal van Frits en Raul komt onversneden aan bod in het programma. ,,Je legt je hele ziel en zaligheid bloot", constateert Frits Jonkers, terugkijkend op de bewogen periode die hij en Raul achter de rug hebben. Begin november vertrokken ze met presentator Daan Nieber en andere programmamakers voor negen dagen naar Colombia, op initiatief van Raul. Op Facebook had hij een aankondiging van het programma gezien. Een afgeleid doel van de programmamakers van de KRO-NCRV is de verhouding tussen adoptie-ouders en kind verbeteren. Dat kwam mooi uit, want die verhouding was broos.
Uitgangspunt van Raul en Frits Jonkers was, dat ze zelf op een of andere manier beter moesten worden van de uitzending. Frits had zijn twijfels, maar zette die opzij en raakte overtuigd van de integriteit van de programmamakers. Raul had al langer de droom zijn geboorteland een keer te bezoeken met gezinsleden. Rond zijn achttiende liet hij 'Colombia' in kloeke letters op een onderarm tatoeëren. Het bezoek aan het land geeft hem nu meer inzicht in zijn identiteit, meer houvast.
Stabieler
In Bogotá stonden vader en zoon onder meer op de straathoek waar Raul destijds werd opgeraapt. Vanzelfsprekend drong een grote vraag zich daar ook weer op: wie zijn de biologische ouders van Raul, wat is hún verhaal? Maar 'Eindelijk Thuis' is een ander programma dan 'Spoorloos', dat probeert kinderen met hun biologische ouders te verenigen. Komt bij dat het bijna ondoenlijk is de ouders van Raul op te sporen, want er is over hen geen snipper informatie. Zijn geboortedatum is niet eens bekend. ,,Ik heb niet de drang te onderzoeken waar mijn biologische ouders zijn", zegt Raul. ,,Ik weet nu hoe mensen leven op twee straten van de plek waar ik ben gevonden. Ze liggen op straat, tussen het vuil, overal is rotzooi... Er is nog een kans om mijn ouders te vinden via dna, maar Ik denk dat ik iets stabieler moet zijn voordat ik eventueel verder ga zoeken."
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer