Eindhovense ambtenaar boekt succes in rechtszaak, gemeente moet toezegging op papier zetten

EINDHOVEN - Zijn ontslag had de gemeente Eindhoven al ingetrokken, vooruitlopend op de rechtszaak die de 61-jarige ambtenaar had aangespannen. Maar aan nieuw werk of een nieuwe functie heeft de gemeente hem nog niet geholpen. Vandaar dat de Eindhovense ambtenaar donderdag opnieuw voor de rechter in Den Bosch stond. 

Volledig scherm
Het stadhuis in Eindhoven. © Google Maps

Dat ontslag had de boventallig verklaarde ambtenaar aangevochten met een schorsingsverzoek bij de bestuursrechter. De zitting over dat schorsingsverzoek, eind december, bleek niet nodig omdat de ambtenaar een paar dagen eerder zijn boventalligheid en ontslag waren ingetrokken. 

Bodemprocedure
Donderdag diende de bodemprocedure in die zaak. Of het nog wel nodig was dat die zaak gevoerd werd, wilde bestuursrechter N. Verrijt van de ambtenaar weten. Hij vond van wel. ,,Ik heb nog steeds niet helder op papier dat mijn ontslag van de baan is, dat ik met behoud van salaris en in een passende functie tot aan mijn pensioengerichte leeftijd kan blijven. Dat blijft zorgen voor onzekerheid, zeker omdat ik ook wat cynisch geworden ben ten opzichte van mijn werkgever."

Op last van de rechter moet het gemeentebestuur daar nu voor zorgen. De ambtenaar was een van de bijna 300 Eindhovense ambtenaren die enkele jaren geleden boventallig werden verklaard. Dat gebeurde in het kader van een grootscheepse gemeentelijke reorganisatie. De meeste daarvan zijn weer aan het werk geraakt, al dan niet buiten de gemeente Eindhoven. 

Tot op heden zijn er uiteindelijk ongeveer 15 ambtenaren ontslagen. Dat aantal kan nog oplopen omdat  tientallen boventalligen vanuit een flexpool in tijdelijke functies bij de gemeente aan de slag zijn.     

In samenwerking met indebuurt Eindhoven