Technische Universiteit Eindhoven
Volledig scherm
Technische Universiteit Eindhoven © DCI Media

Eindhovense datawetenschappers voorspellen besmettingen coronavirus

EINDHOVEN - Het aantal infecties en doden in China blijft de komende dagen stabiel. In Iran en Zuid-Korea begint de groei in aantal infecties af te vlakken. In Zuid-Korea en Iran wordt het aantal besmettingen maximaal 8.800 en 10.000. In Italië zet de forse stijging verder door, met een totaal aan infecties na vandaag van bijna 12.000 (18% meer dan gisteren) en liefst 850 doden (34% toename sinds gisteren).

Het is geen glazen bol die aan de basis van deze voorspellingen staat, maar pure wetenschap. Op de website van de Technische Universiteit Eindhoven verschijnt de komende dagen telkens een update van de laatste voorspellingen gemaakt door datawetenschappers. Ze combineren hiervoor populatiegroeimodellen met wereldwijde coronadata. Daarmee kan één tot drie dagen vooruit worden gekeken. Op korte termijn wordt dit ook mogelijk voor landen als Nederland en de Verenigde Staten. 

‘Voorspellen is vrij lastig’

“Het doen van nauwkeurige voorspellingen is vrij lastig”, stelt Edwin van den Heuvel, hoogleraar statistiek aan de TU/e. Met twee collega’s heeft hij zich er toch aan gewaagd. “We zijn data scientists, hier moesten we iets mee. De vraag is steeds wanneer de toename gaat afvlakken, waar zit het maximum?”

Voorspellingen coronavirus.
Volledig scherm
Voorspellingen coronavirus. © TU/e

Voor China, Zuid-Korea en Iran zijn ze nu in staat een inschatting te maken voor het aantal nieuwe besmettingen door het virus voor de eerstvolgende drie dagen, met een nauwkeurigheid van ruim 81%. Voor Italië lukt dit vooralsnog één dag vooruit, met meer data kan verder in de toekomst worden gekeken. 

“We blijven ons model verbeteren, zodat we nog verder en nauwkeuriger kunnen voorspellen”, zegt van den Heuvel. Ook gaan ze kijken naar het effect van maatregelen en de opbouw van de bevolking in China. “Hiermee hopen we sneller te kunnen voorspellen waar het maximum zit, zodat we weten hoeveel mensen er in totaal besmet zullen raken of overlijden als gevolg van het virus”, aldus van den Heuvel. “Ook hopen we hiermee inzicht te krijgen in welke factoren het aantal besmettingen en doden beïnvloeden.”

Groei bevolking door de tijd

Van den Heuvel baseerde zich op de beroemde logistische functie, ontwikkeld door de Belgische wiskundige Pierre Francois Verhulst rond 1845. Deze functie beschrijft hoe een populatie groeit door de tijd, en heeft een S-vorm: in het begin groeit de bevolking langzaam, gevolgd door een steeds sterker wordende stijging, die vervolgens afvlakt tot een maximum.

Dit populatiemodel pasten ze eerst toe op de data uit China. “Het totaal aantal besmettingen voor iedere provincie in China bleek heel precies die logistische groei te volgen”, zegt van den Heuvel. Met de Chinese data konden ze zodoende hun voorspellingsmodel kalibreren, om vervolgens onderschattingen voor het maximaal aantal nieuwe besmettingen en doden in andere landen te corrigeren. “Die voorspellingen bleken goed te kloppen voor Iran, Italië en Zuid-Korea.”

  1. Kamervragen over ‘asperge-vluchten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgeknepen’

    Kamervra­gen over ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgekne­pen’

    EINDHOVEN - De minister moet vluchten op Eindhoven Airport stilleggen als die niet voldoen aan de corona-voorschriften. Dat vindt de SP die dinsdag Kamervragen indiende naar aanleiding van berichtgeving over vluchten met seizoensarbeiders die sinds vorige week arriveren op de luchthaven. De honderden arbeidsmigranten uit Oost-Europa gaan met name in Duitsland werken als aspergesteker of aardbeienplukker. Met busjes worden ze vervolgens over de grens gebracht.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven